
چای اولانگ
بررسی اجمالی خواص چای اولانگ
چای اولانگ(نوعی چای چینی که پیش از خشک کردن قدری تخمیر شده است) فراورده ای است که از برگ، جوانه و ساقه گیاه کاملیا سینانسیس ساخته می شود. این همان گیاهی است که از آن چای سیاه و چای سبز نیز بدست می آید وتفاوت فقط در نحوه پردازش آنهاست؛ چای اولانگ قدریتخمیر شده، چای سیاه کاملا تخمیر شده و چای سبز اصلا تخمیر نشده است.
از این چای برای بهبود مهارت های فکر کردن( تقویت حافظه) و افزایش هوشیاری ذهن استفاده می شود. همچنین از آن برای جلوگیری از سرطان، پوسیدگی دندان، پوکی استخوان و بیماری های قلبی نیز استفاده می شود.
برخی از چای اولانگ برای درمان چاقی، دیابت، سخت شدن سرخ رگ ها(آرترواسکلروسیز)، بالا بودن کلسترول، حساسیت های پوستی مثل: اگزما و بالا بردن سیستم ایمنی استفاده میکنند.
چگونه عمل می کند؟
این چای حاوی کافئین است که باعث تحریک سیستم عصبی مرکزی، قلب و ماهیچه ها می شود؛ و همچنین حاوی تئوفیلین است که ماده ای است که عملکرد مشابهی با کافئین دارد.
موارد استفاده چای اولانگ
احتمالا موثر است برای:
- به نظر می رسد نوشیدن چای اولانگ و سایر نوشیدنی های کافئین دار در طول روز باعث نگه داشتن سطح هوشیاری و عملکرد بهتر ذهنی می شود، مصرف کافئین به همراه شکر "نوشیدنی های انرژی زا" بیشتر باعث بهبود عملکرد مغز میشود تا زمانی که هر کدام از این ها جداگانه مصرف شود.
امکان دارد موثر باشد:
- جلوگیری از سرطان تخمدان:
به نظر می رسد که زنانی که به صورت مرتب چای می نوشند، شامل:چای شیاه، چای سبز و چای اولانگ کمتر در معرض پیشرفت سرطان تخمدان هستند؛ در مطالعه نشان داده شد که مصرف 2 لیوان یا بیشتر چای در روز باعث نصف شدن سرطان تخمدان در بیشتر از نیمی از زنان شده است.
اطلاعات ناکافی:
- درمان آلژی های پوستی( اگزما):
مطلعات پیشرفته پیشنهاد می کند که نوشیدن 4 لیوان ( 1000 میلی لیتر) چای اولانگ در روز به صورت 3 وعده جدا باعث بهبود اگزما هایی می شود که نسبت به درمان مقاوم هستند، ممکن است 1تا 2 هفته درمان برای بهبودی لازم باشد.
- درمان دیابت:
در برخی از مطالعات پیشنهاد شده که مصرف 6 لیوان(1500 میلی لیتر) از این چای برای مدت 30 روز باعث کاهش قندخون در افراد با دیابت نوع 2 می شود, هرچند نوشیدن چای باعث جلوگیری از دیابت نمی شود.
- جلوگیری از پرفشاری خون:
مطالعات بر روی مردم چین نشان می دهد که نوشیدن روزانه 1 تا 2 لیوان (120 تا 600 میلی لیتر) چای اولانگ یا چای سبز باعث جلوگیری از پرفشاری خون می شود و حتی مصرف بیشتر آن باعث کاهش بیشتر رسیک این بیماری می شود.
- ضعیف شدن استخوان ها ( پوکی استوان):
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد نوشیدن این چای برای مدت 10 سال ارتباط مستقیمی دارد با داشت استخوان های قوی( افزایش ظرفیت مینرال های استخوان)
- افزایش کاهش وزن:
- جلوگیری از پوسیدگی دندان
- کاهش ریسک ابتلا به سرطان
شواهد بیشتری نیاز است تا بتوان میزان اثربخشی چای اولانگ را برای این مصارف تایید کرد
عوارض جانبی چای اولانگ
مصرف بیش از 5 لیوان چای اولانگ در روز به دلیل دارا بودن کافئین می تواند عوارض جانبی خفیف تا شدیدی داشته باشد شامل: سردرد، عصبانیت، مشکلات خواب، استفراغ، اسهال، تحریک پذیری، ضربان نامنظم قلب، لرزش، سوزش معده، سرگیجه،زنگ زدن گوش، تشنج و گیجی.
توصیه های خاص و هشدارهای مصرف:
- بارداری و شیردهی:
اگر در دوران بارداری یا شیردهی هستید نوشیدن مقدار کم این چای احتمالا ضرر ندارد اگرچه باید در نظر داشته باشید که مصرف بیش از 2 لیوان در روز مصرف نشود زیرا هر 2 لیوان از این چای حاوی 200 میلیگرم کافئین است که می تواند باعث زایمان زودرس، نوزادان متولد کم وزن و صدمه به نوزاد شود.
مصرف بیش از اندازه کافئین در دوران شیردهی نیز ممکن است باعث تحریک پذیری و افزایش انقباضات دستگاه گوارش در نوزاد شیرخوار شود.
- کودکان:
مصرف کافئین به اندزه ای که در غذا وجود دارد معمولا برای کودکان بی ضرر است.
- بیماری های عصبی:
کافئین موجود در این چای معمولا باعث بدتر شدن بیماری های عصبی می شود.
- بیماری های خونی:
برخی از مطالعات نشان می دهد که مصرف کافئین باعث کند شدن لخته خون می شود؛ البته این مطالعات هنوز در انسان ها انجام نشده است و نگرانی هایی در مورد بدتر شدن بیماری های خونی در اثر مصرف کافئین وجود دارد.
- قلب:
کافئین موجود در چای اولانگ می تواند باعث ضربان نا منظم قلب در برخی از افراد شود.
- دیابت:
برخی از مطالعات نشان می دهد که کافئین موجود در این چای ممکن است بر روی روند فراوری قند در بدن افراد دیابتیک تاثیر بگذارد و کنترل آن را سخت کند زیرا کافئین هم باعث بالا رفتن و هم پایین آمدن قند خون می شود.
در مطالعه جالب دیگری اشاره شده است که کافئین ممکن است نشانههای خطرناک قابل توجه ای را در افراد با دیابت نوع یک نشان دهد و این موضوع باعث شود که مردم بیشتر توانایی شناسایی و درمان پایین بودن قند خون خود را داشته باشند ؛ هرچند سوی دیگر این مسئله این است که کافئین می تواند باعث افزایش دفعات پایین بودن قند خون در افراد شود.
اگر بیماری دیابت دارید قبل از مصرف این چای با فرد حرفه ای در حوزه سلامت مشورت کنید.
- اسهال:
کافئین موجود در چای اولانگ به خصوص در مقدارهای بالا می تواند باعث بدتر شدن اسهال شود.
- سندرو روده تحریک پذیر:
این چای حاوی کافئین است که مصرف زیاد آن می تواند باعث بدتر شدن اسهال و بدتر شدن علایم سندروم روده تحریک پذیر شود.
- گلوکما:
مصرف کافئین موجود در این چای باعث افزایش فشار چشم در مدت 30 دقیقه می شود که می تواند حداقل تا 90 دقیقه باقی بماند.
- پرفشاری خون:
مصرف کافئین در افرادی که فشار خون بالایی دارند باعث بالا رفتن فشار خون می شود هرچند معمولا در افرادی که به طور مرتب از نوشیدنی های کافئین دار چای اولانگ استفاده می کنند این اتفاق رخ نمی دهد.
- ضعف استخوان ها (پوکی استوان):
مصرف این چای باعث دفع کلسیم از طریق ادرار می شود که بر روی سلامت استخوان ها موثر است؛ در صورتی که دچار پوکی استخوان هستید در روز بیش از 3 لیوان از این چای را مصرف نکنید، و در نظر داشته باشید که برای جبران کلسیم دفع شده از بدن از مکمل کلسیم استفاده کنید.
اگر دچار بیماری ژنتیکی هستید که فرآوری ویتامین دی در بدن شما دچار اختلال است قبل از مصرف مقدار زیادی کافئین از پزشک مشاوره بگیرید.
تداخلات چای اولانگ
تداخلات جدی( این دارو ها را همزمان مصرف نکنید):
از مصرف همزمان آمفتامین و چای اولانگ بپرهیزید.
داروهای محرک باعث افزایش سرعت سیستم عصبی می شوند در نتیجه در اثر مصرف داروهای محرک شما دچار احساس وحشت زدگی و افزایش ضربان قلب می شوید.
کافئین موجود در چای اولانگ نیز باعث باعث افزایش سرعت سیستم عصبی می شود در نتیجه مصرف همزمان این چای به همراه تحریک کننده های سیستم عصبی می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون شود.
از مصرف همزمان داروهای تحریک کننده سیستم عصبی و چای اولانگ بپرهیزید.
تداخل چای اولانگ با کوکایین:
داروهای محرک باعث افزایش سرعت سیستم عصبی می شوند در نتیجه در اثر مصرف داروهای محرک شما دچار احساس وحشت زدگی و افزایش ضربان قلب می شوید.
کافئین موجود در چای اولانگ نیز باعث باعث افزایش سرعت سیستم عصبی می شود در نتیجه مصرف همزمان این چای به همراه تحریک کننده های سیستم عصبی می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون شود.
از مصرف همزمان داروهای تحریک کننده سیستم عصبی و چای اولانگ بپرهیزید.
تداخل افدرین با چای اولانگ:
داروهای محرک باعث افزایش سرعت سیستم عصبی می شوند ، کافئین( که در این چای وجود دارد) و افدرین هر دو محرک هستند و استفاده همزمان این دو باعث تحرک بیش از حد سیستم عصبی ودر برخی مواقع باعث ایجاد عوارض شدیدی مانند: مشکلات قبلی شود.
از مصرف همزمان فراورده هایی که حاوی کافئین است به همراه افدرین بپرهیزید.
تداخلات متوسط( در صورت مصرف همزمان هوشیار باشید)
تداخل آدنوزین(آدنوکارد) با چای اولانگ:
کافئین موجود در این چای باعث بلاک شدن اثر آدنوزین می شود. آدنوزین معمولا برای انجام نوعی تست( استرس قلبی) بر روی قلب توسط پزشکان استفاده می شود.
حداقل 24 ساعت قبل از انجام این تست از مصرف چای اولانگ و هر فراورده دیگری که حاوی کافئین است بپرهیزید.
تداخل آنتی بیوتک ها ( کینولون آنتی بیوتیک ها) و چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، برخی آنتی بیوتیک ها این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان این آنتی بیوتیک ها و چای اولانگ باعث افزایش ریسک برخی عوارض جانبی از جمله: عصبانیت، سردر، افزایش ضربان قلب و سایر عوارض می شود.
برخی از آنتی بیوتیک هایی که باعث کند شدن روند شکسته شدن کافئین می شوند عبارت اند از :
(ciprofloxacin (Cipro
(enoxacin (Penetre
(norfloxacin (Chibroxin, Norox
(sparfloxacin (Zagam
(trovafloxacin (Trovan
(grepafloxacin (Raxa
تداخل سایمتیدین(تاگامت) با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، سایمتیدین این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان دارو و چای اولانگ باعث افزایش ریسک برخی عوارض جانبی از جمله: عصبانیت، سردر، افزایش ضربان قلب و سایر عوارض می شود.
تداخل کلوزاپین (کلوزاپین) با چای اولانگ:
بدن برای دفع کلوزاپین، آن را می شکند. کافئین موجود در این چای باعث کاهش سرعت شکسته شدن کلوزاپین در بدن می شود ؛در نتیجه مصرف همزمان این دو می تواند باعث افزایش تاثیرات یا عوارض جانبی کلوزاپین شود.
تداخل دی پیریدامل( پرسانتین) با چای اولانگ:
کافئین موجود در این چای باعث بلاک شدن اثر دی پیریدال می شود. دی پیریدامول معمولا برای انجام نوعی تست( استرس قلبی) بر روی قلب توسط پزشکان استفاده می شود.
حداقل 24 ساعت قبل از انجام این تست از مصرف چای اولانگ و هر فراورده دیگری که حاوی کافئین است بپرهیزید.
تداخل دی سولفیرام(antabuse) با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، دی سولفیراماین روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان دی سولفیرام و چای اولانگ باعث افزایش تاثیرات و عوارض جانبی این دارو میشود از جمله: عصبانیت،بیش فعالی، تحریک پذیری و ...می شود.
تداخل استروژن با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، استروژن این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان استروژن و چای اولانگ باعث افزایش ریسک برخی عوارض جانبی از جمله: عصبانیت، سردر، افزایش ضربان قلب و سایر عوارض می شود.
در صورت مصرف استروژن میزان مصرف کافئین خود را محدود کنید.
قرص های استروژن دار شامل :
(conjugated equine estrogens (Premarin
ethinyl estradiol
estradiol
تداخل فلووکسامین(لووکس) با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین موجود در این چای ، آن را می شکند، فلوکسامین این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان این دارو با چای اولانگ باعث افزایش تجمع کافئین در بدن و افزایش تاثیرات و عوارض جانبی آن می شود.
تداخل لیتیم با با چای اولانگ:
بدن به صورت طبیعی لیتیم را از بدن دفع می کند، کافئین موجد در این چای باعث افزایش سرعت دفع لیتیم می شود در نتیجه در صورت مصرف فراورده های حاوی کافئین و لیتیم مصرف کافئین را کم کم کاهش دهید زیرا کاهش سریع مصرف کافئین باعث افزایش عوارض لیتیم می شود.
تداخل داروهای ضد افسردگی(MAO.inhi) با چای اولانگ:
کافئین موجود در این چای باعث تحریک بدن می شود برخی از داروهایی که برای افسردگی نیز استفاده می شوند این تاثیرات را دارند در نتیجه مصرف همزمان این دو ممکن است باعث عوارض شدیدی شود ازجمله: افزایش ضربان قلب، افزایش فشار خون، عصبی بودن و... .
از جمله این دارو ها:
(phenelzine (Nardil
(tranylcypromine (Parnat
تداخل داروهایی که باعث کاهش سرعت لخته شدن ون می شوند( ضد انعقاد ها و ضد پلاکت) با چای اولانگ:
کافئین موجود در این چای باعث کاهش سرعت لخته شدن خون می شود, مصرف همزمان چای اولانگ و داروهای ضد انعقاد باعث کاهش بیش از حد سرعت انعقاد و در نتیجه ایجاد کبودی و خونریزی می شود.
از جمله این داروها:
(clopidogrel (Plavix
(diclofenac (Voltaren, Cataflam, others
(ibuprofen (Advil, Motrin, others
(naproxen (Anaprox, Naprosyn, others
(dalteparin (Fragmin
(enoxaparin (Lovenox
heparin
(warfarin (Coumadi
تداخل نیکوتین با چای اولانگ:
داروهای محرک باعث افزایش سرعت سیستم عصبی می شوند در نتیجه در اثر مصرف داروهای محرک شما دچار احساس وحشت زدگی و افزایش ضربان قلب می شوید.
کافئین موجود در چای اولانگ نیز باعث باعث افزایش سرعت سیستم عصبی می شود در نتیجه مصرف همزمان این چای به همراه تحریک کننده های سیستم عصبی می تواند باعث ایجاد مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون شود.
از مصرف همزمان داروهای تحریک کننده سیستم عصبی و چای اولانگ بپرهیزید.
تداخل فنوباربیتال با چای اولانگ:
کافئین موجود در این چای می تواند باعث بلاک شدن اثر خواب آلودگی ایجاد شده با فنوباربیتال شود.
تداخل فنیل پروپانول آمین یا چای اولانگ:
کافئین موجود در این چای باعث تحریک بدن می شود؛ فنیل پروپانول آمین نیز دقیقا همین اثر را دارد در نتیجه مصرف همزمان این دو باعث باعث تحریک بیش از حد بدن و افزایش ضربان قلب، فشارخون و بی قراری میشود.
تداخلRiluzole با چای اولانگ:
بدت برای دفع Riluzoleآن را می شکند، مصرف این چای باعث کاهش سرعت شکسته شدن این دارو و افزایش تاثیرات و عوارض جانبی آن می شود.
تداخل تئوفیلین و چای اولانگ:
کافئین عملکردی دقیقا مانند تئوفیلین دارد در نتیجه کافئین می تواند به سرعت باعث کاهش دفع تئوفیلین از بدن شود؛ پس مصرف همزمان این دو می تواند باعث افزایش تاثیرات و عوارض جانبی تئوفیلین شود.
تداخل مصرف همزمان وراپامیل( calan,coveral, Isoptin,verelan) با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، ,وراپامیل این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان این دو باعث افزایش ایجا عوارض جانبی عوارض جانبی مانند عصبانیت، سردرد، افزایش ضربان قلب و... می شود.
تداخلات جزیی( در صورت مصرف مراقب این های باشید)
تداخل مصرف الکل با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، الکل این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان این دو باعث افزایش ایجا عوارض جانبی عوارض جانبی مانند عصبانیت، سردرد، افزایش ضربان قلب و... می شود.
تداخل داروهای پیش گیری از بارداری (contraceptive) با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، قرص های جلوگیری از بارداری این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان این دو باعث افزایش ایجا عوارض جانبی عوارض جانبی مانند عصبانیت، سردرد، افزایش ضربان قلب و... می شود.
از جمله قرص های پیشگیری از بارداری:
ethinyl estradiol and levonorgestrel (Triphasil), ethinyl estradiol and norethindrone (Ortho-Novum 1/35, Ortho-Novum 7/7/7)
تداخل داروی فلوکنازول با چای اولانگ:
این چای حاوی کافئین است بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، فلوکنازول این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان این دو باعث افزایش تاثیرات و عوارض جانبی عوارض جانبی کافئین مانند عصبانیت، بی قراری و بی خوابیمی شود.
تداخل درمان های دیابت( داروهای ضد دیابت ) با چای اولانگ:
چای اولانگ باعث افزایش قند ون می شود؛ درمان های دیابت باعث کاهش قند خون می شوند، در نتیجه با مصرف این چای قند خون افزایش پیدا می کند و اثر این داروها کم می شود. قند ون خود مرتب چک کنید شاید لازم باشد دوز مصرفی داروهای قند خون خود را تغییر دهید.
داروهایی که برای درمان قند خون استفاده می شوند:
(glimepiride (Amaryl
glyburide (DiaBeta, Glynase PresTab, Micronase), insulin
(pioglitazone (Actos
(rosiglitazone (Avandia
(chlorpropamide (Diabinese
(glipizide (Glucotrol
(tolbutamide (Orinase
تداخل مکسیلتین (mextitil) با چای اولانگ :
این چای حاوی کافئین است بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، مکسیلیتین این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان این دو باعث افزایش تاثیرات و عوارض جانبی عوارض جانبی کافئین می شود.
تداخل تربینافین(Lamisil) با چای اولانگ:
بدن برای دفع کافئین، آن را می شکند، تربینافین این روند را کند میکنند, در نتیجه مصرف همزمان استروژن و چای اولانگ باعث افزایش ریسک برخی عوارض جانبی از جمله: عصبانیت، سردر، افزایش ضربان قلب و سایر عوارض می شود.
مقدار مصرفی مجاز چای اولانگ
