
لاکتوباسیلوس
بررسی اجمالی خواص لاکتوباسیلوس
لاکتوباسیلوس گونهای باکتری است. گونههای مختلفی از لاکتوباسیلوس وجود دارد. این باکتریها بی ضرر هستند و در حالت عادی در مجاری گوارشی، ادراری و تناسلی وجود دارند. لاکتوباسیلوس همچنین در غذاهای تخمیری مثل ماست و سایر لبنیات وجود دارد.
لاکتوباسیلوس جهت درمان و پیشگیری از اسهال مثل اسهال عفونی (مثل اسهال رتروویروسی در کودکان) و اسهال مسافرتی استفاده میشود. همچنین جهت درمان و پیشگیری اسهال ایجاد شده به علت آنتی بیوتیک استفاده میشود.
لاکتوباسیلوس جهت موارد زیر نیز استفاده میشود:
مشکلات عمومی گوارشی، سندروم روده تحریک پذیر، کولیک نوزادان، بیماری کورون، التهاب روده، مشکل رودهای شدید به نام انتروکولیت نکروزدهنده در نوزادان نارس، عفونت هلیکوباکتر پیلوری (عامل ایجاد زخم گوارشی)، عفونت مجاری ادراری، عفونت قارچی واژن، پیشگیری از سرماخوردگی در بزرگسالان، پیشگیری از عفونت تنفسی نوزادانی که در مرکز مراقبتهای روزانه (مثل مهدکودک) هستند، پیشگیری از عفونت تنفسی افرادی که تحت ونتیلاتور تنفس میکنند.
لاکتوباسیلوس جهت اختلالات موارد زیر نیز استفاده میشود: تبخال، آفت دهان، اگزما (درماتیت آلرژیک)، جوش.
لاکتوباسیلوس جهت موارد زیر نیز استفاده میشود:
بالا بودن کلسترول، عدم تحمل لاکتوز، بیماری لایم، کهیر، تقویت سیستم ایمنی.
خانم ها شیاف لاکتوباسیلوس را جهت درمان عفونتهای واژن و مجاری ادراری استفاده میکنند.
نگرانی های مختلفی جهت کیفیت فرآوردههای لاکتوباسیلوس وجود دارد. مثلا روی برخی از فرآوردهها نوشته شده است که حاوی لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس است، در صورتی که در واقعیت فاقد لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس میباشد یا گونهای متفاوت از لاکتوباسیلوس به نام لاکتوباسیلوس بولگاریس دارد. برخی از فرآورده ها آلوده به باکتری مضر میباشند.
چگونه کار میکند؟
باکتریها و ارگانیسمهای مختلفی بطور معمول در بدن وجود دارد. باکتریهای مفید مثل لاکتوباسیلوس به هضم و جذب غذا کمک میکند. همچنین با باکتریهای مضر عامل بیماری مثل اسهال مبارزه میکند.
موارد استفاده لاکتوباسیلوس
لاکتوباسیلوس احتمالا در موارد زیر مفید باشد:
اسهال رتروویروسی در کودکان: کودکان مبتلا به اسهال رتروویروسی که توسط لاکتوباسیلوس درمان شده اند، ۳ روز زودتر از کودکانی که این درمان را دریافت نکرده بودند، بهبود یافتند. دزهای بیشتر لاکتوباسیلوس از دزهای کمتر موثرتر هستند. حداقل ۱۰ بیلیون واحد تشکیل دهنده کولونی در ۴۸ ساعت اول درمان باید استفاده شود.
لاکتوباسیلوس ممکن است در موارد زیر موثر باشد:
تب یونجه: مصرف روزانه ۲ بیلیون واحد تشکیل دهنده کولونی لاکتوباسیلوس به مدت ۵ هفته میتواند کیفیت زندگی را در افراد حساس به گرده گل که به داروهای ضد حساسیت مثل لوراتادین پاسخ نمیدهند، کیفیت زندگی را تقریبا ۱۸% افزایش میدهد. در کودکانی که در طول سال دائما دچار حساسیت هستند، به نظر میرسد مصرف ۱۰ بیلیون واحد تشکیل دهنده کولونی لاکتوباسیلوس به مدت ۱۲ هفته علایم خارش چشم را بهبود میبخشد.
پیشگیری از اسهال ناشی از مصرف آنتی بیوتیک: مصرف فرآورده حاوی گونه لاکتوباسیلوس به پیشگیری از اسهال ناشی از آنتی بیوتیک در کودکان و بزرگسالان کمک میکند. به نظر میرسد بیشترین گونه مورد مطالعه قرار گرفته لاکتوباسیلوس زمانی که ۲ روز از آغاز درمان آنتی بیوتیکی شروع شود و تا ۳ روز پس از اتمام آنتی بیوتیک ادامه یابد، در حدود ۶۰ تا ۷۰ % خطر اسهال را کمتر می کند.
اگزما: بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که مصرف فرآورده لاکتوباسیلوس میتواند علایم اگزما را در نوزادان و کودکان کاهش دهد. تحقیقات همچنین نشان میدهند که لاکتوباسیلوس از پیشرفت اگزما جلوگیری میکند. در صورتی که مادر در ماه آخر بارداری و کودک در سال ۱-۲ بعد از تولد، لاکتوباسیلوس مصرف کند، احتمال ابتلا به اگزما در حدود ۱۱% کاهش مییابد.
واکنشهای حساسیتی: تحقیقات نشان میدهد که مصرف گونهای خاص از لاکتوباسیلوس از بیماریهای اتوپیک مثل آسم، آبریزش بینی، اگزما در نوزادان دارای سابقه خانوادگی این دسته از بیماریها جلوگیری میکند. البته به نظر نمیرسد همه گونههای لاکتوباسیلوس موثر باشند.
عفونت واژن: تحقیقات نشان میدهد که مصرف قرص و شیاف واژینال ممکن است در درمان عفونت واژن مفید باشد. تحقیقات همچنین نشان میدهند که مصرف ماست و کپسول حاوی لاکتوباسیلوس از عود عفونت جلوگیری می کند.
پیشگیری از اسهال ناشی از شیمی درمانی: داروی شیمی درمانی به نام ۵-فلورویوراسیل اسهال و سایر عوارض جانبی شدید ایجاد میکند. تحقیقات نشان میدهد که بیماران مبتلا به سرطان روده و رکتومی که لاکتوباسیلوس مصرف می کنند، علایمی مثل اسهال شدید و دل درد را کمتر داشته اند؛ بعلاوه مدت زمان مراقبتهای بیمارستانی آنها کاهش یافته است و کمتر نیاز به کاهش دز داروهای شیمی درمانی به علت عوارض گوارشی داشته اند.
یبوست: مصرف لاکتوباسیلوس به مدت ۴-۸ هفته علایم یبوست مثل دل درد، نفخ و عدم تخلیه کامل رودهها را کاهش میدهد. همچنین ممکن است حرکات دستگاه گوارش را در برخی از افراد افزایش دهد.
اسهال: به نظر میرسد دادن لاکتوباسیلوس به نوزادان ۱-۳۶ ماههای که در بیمارستان بستری میشوند، احتمال ابتلا به اسهال را کاهش میدهد. همچنین لاکتوباسیلوس میتواند خطر ابتلا به اسهال با هر علتی را در نوزادان دارای سوتغذیه کاهش دهد. شواهد متناقضی در خصوص اثر لاکتوباسیلوس در کاهش دوره اسهال وجود دارد.
عفونت هلیکوباکتر پیلوری: تحقیقات نشان میدهد که مصرف لاکتوباسیلوس به همراه درمان ۳ گانه (کلاریترومایسین-آموکسی سیلین-مهارکننده پمپ) به درمان زخم معده ناشی از هلیکوباکترپیلوری کمک میکند. اما مصرف لاکتوباسیلوس به تنهایی، یا با یک آنتی بیوتیک، یا با سایر درمانهای ۳ گانه غیر از درمان اشاره شده، و یا درمان ۴ گانه شامل بیسموت به درمان زخم ناشی از هلیکوباکتر کمکی نمیکند.
بالا بودن کلسترول: مصرف لاکتوباسیلوس کلسترول را در حدود 10mg/dl و LDL را در حدود ۹mg/dl در افراد نرمال یا افرادی که کلسترول آنها بالا است، کاهش میدهد. بیشترین گونههای مورد مطالعه لاکتوباسیلوس جهت این مورد، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس رئوتری و لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس میباشد. البته لاکتوباسیلوس سطح HDL و تریگلیسیرید را کاهش نمیدهد.
قولنج نوزادان: برخی از تحقیقات نشان میدهد که دادن لاکتوباسیلوس در نوزادان شیرده، زمان گریه کردن آنها (ناشی از قولنج) را کاهش میدهد. برخی از تحقیقات نشان میدهد که لاکتوباسیلوس از سایمتیکون جهت این مورد موثرتر میباشد. اما یک مطالعه وسیع نشان داد که لاکتوباسیلوس اثری بر گریه کردن ندارد. البته ممکن است نوزادان مورد مطالعه در این مطالعه وسیع، قولنج شدیدتری نسبت به نوزادان مورد مطالعه در تحقیق اولیه داشتهاند.
التهاب مخاط دهان ناشی از درمان های ضد سرطان: تحقیقات نشان میدهد که مصرف لزنج حاوی لاکتوباسیلوس از روز اول شیمی درمانی/رادیودرمانی تا ۱ هفته التهابات و زخم ناشی از درمان را کاهش میدهد.
پوچیتیس (التهاب جدار داخلی کیسهای در افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر یا پس از جراحی کولیت اواسراتیو): مصرف لاکتوباسیلوس خوراکی به درمان پوچیتیس کمک میکند. مصرف پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و استرپتوکوکوس به مدت ۱ سال از عود مجدد بیماری در ۸۵% افراد مبتلا به این بیماری جلوگیری میکند. مصرف فرمولاسیون حاوی دو گونه لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم به مدت ۹ ماه، شدت پوچیتیس را کم میکند.
عفونت مجاری هوایی: برخی از تحقیقات نشان میدهد که لاکتوباسیلوس به پیشگیری از عفونت مجاری هوایی در نوزادان و کودکان کمک می کند. به نظر میرسد دادن گونهای از لاکتوباسیلوس به نوزادان و کودکان به کاهش خطر عفونت مجاری تنفسی فوقانی تا ۳۸% کمک میکند. همچنین کودکان ۱-۶ سالهای که در مرکز مراقبتهای روزانه (مثل مهدکودک) نگهداری میشوند، در صورتی که شیر حاوی لاکتوباسیلوس یا مخلوطی از بیفیدوباکتریوم و لاکتوباسیلوس داده شوند، کمتر و با شدت کمتری به عفونت مجاری تنفسی مبتلا میشوند.
روماتیسم مفصلی: تحقیقات نشان میدهد که مصرف لاکتوباسیلوس به مدت ۸ هفته درد و تورم مفاصل را در بانوان مبتلا به روماتیسم مفصلی کاهش میدهد.
پیشگیری از اسهال مسافرتی: اسهال مسافرتی توسط باکتری، ویروس یا آغازی ایجاد میشود که بیمار قبلا با آن در تماس نبوده است. مصرف لاکتوباسیلوس به پیشگیری از اسهال در مسافران کمک میکند. اثربخشی این مکمل در حالت های مختلف بسیار متفاوت است؛ در واقع وابسته به مقصد مسافرتی بیمار است که به دلیل متفاوت بودن عامل بیماری زا میباشد.
کولیت اولسراتیو: به نظر میرسد لاکتوباسیلوس به افزایش بهبودی در افراد مبتلا به کولیت اولسراتیو کمک میکند. بیشترین اثر توسط پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس، بیفیدوباکتریوم و استرپتوکوک ایجاد شده است. تحقیقات نشان میدهد که مصرف فرآورده اشاره شده سرعت بهبودی را نسبت به دریافت درمان رایج کوایت اولسراتیو تقریبا ۲ برابر میکند. به نظر میرسد که مصرف یک گونه از کولیت از لاکتوباسیلوس نیز علایم بیماری را بهبود میبخشد. البته لاکتوباسیلوس از عود کولیت اولسراتیو جلوگیری نمیکند.
ممکن است در موارد زیر موثر نباشد:
اسهال ناشی از کلستریدیوم دیفیسیل: افرادی که به عفونت کلستریدیوم دیفیسیل مبتلا میشوند، معمولا به عفونت مجدد مبتلا میشوند. البته نتایج متناقضی در خصوص اثربخشی لاکتوباسیلوس در این بیماری موجود است. بسیاری از تحقیقات نشان میدهد که مصرف لاکتوباسیلوس از تکرار اسهال کلستریدیوم دیفیسیل جلوگیری میکند.
بیماری کرون: مصرف لاکتوباسیلوس از فعال شدن مجدد بیماری در افرادی که بهبودی یافته اند و یا افرادی که قبلا جراحی داشته اند، جلوگیری نمیکند.
پلاک دندانی: تجویز لاکتوباسیلوس به خانم باردار از ۴ هفته قبل از زایمان تا زمان تولد و سپس ادامه یافتن مصرف آن در نوزاد تا ۱۲ ماهگی، به نظر میرسد احتمال تشکیل پلاک دندانی در دندانهای کودک تا ۹ سالگی کاهش نمیدهد.
عفونت قارچی واژن پس از مصرف آنتی بیوتیک: مصرف خوراکی لاکتوباسیلوس یا ماست غنی شده از لاکتوباسیلوس از عفونت قارچی واژن بعد از مصرف آنتی بیوتیک جلوگیری نمی کند. البته بانوانی که شیاف واژینال حاوی ۱ بیلیون واحد تشکیل دهنده کولونی از لاکتوباسیلوس ۲ بار در روز به مدت ۷ روز به همراه درمانهای رایج استفاده میکنند، بهبود علایم خود را گزارش کردهاند.
شواهد کافی جهت مصرف لاکتوباسیلوس در موارد زیر موجود نیست و نیاز به شواهد بیشتری جهت اثبات اثربخشی آن میباشد:
جوش: تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف فرآورده پروبیوتیک حاوی لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم دو بار در روز به همراه مصرف یک بار در روز مینوسیکلین به مدت ۱۲ هفته، علایم جوش را بهبود می بخشد.
سرماخوردگی: تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف روزانه لاکتوباسیلوس به مدت ۱۲ هفته علایم سرماخوردگی را تا ۱۲% کاهش میدهد و تعداد روزهای علامت دار را از ۸/۶ تا ۶/۲ در بزرگسالان کاهش میدهد. مصرف ترکیب لاکتوباسیلوس و بیفیدوباکتریوم به مدت ۳ ماه تعداد روزهای غیبت از مدرسه به علت سرماخوردگی را کاهش میدهد. البته نتایج حاصل متناقض است. مصرف برخی از گونههای لاکتوباسیلوس خطر ابتلا به سرماخوردگی و یا تعداد روزهای ابتلا به سرماخوردگی/آنفولانزا را کاهش نمیدهد.
سیستیک فیبروزیز: تحقیقات نشان میدهد که مصرف روزانه لاکتوباسیلوس به مدت ۶ ماه درصد بیماران سیستیک فیبروزیز با علایم ریوی را از ۳ تا ۳۷% و درصد بیماران مبتلا به عفونت مجاری تنفسی فوقانی را از ۳ تا ۲۰% کاهش میدهد.
پوسیدگی دندانی: نتایج تحقیقات در مورد اثر لاکتوباسیلوس بر پوسیدگی دندانی مختلف است. به نظر میرسد تجویز لاکتوباسیلوس از ۴ هفته قبل از زایمان به خانم باردار و ادامه مصرف آن در نوزاد تا ۱۲ ماهگی احتمال پوسیدگی دندانی را کاهش میدهد. اما تجویز لاکتوباسیلوس صرفا به نوزاد از ۴ ماهگی تا ۱۳ ماهگی احتمال پوسیدگی را کاهش نمیدهد.
دل درد: تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف دو بار در روز لاکتوباسیلوس شدت دل درد را در کودکان ۶-۱۶ ساله کاهش میدهد اما اثری بر تعداد دفعات دل درد ندارد. سایر تحقیقات نشان میدهد که مصرف دو بار در روز لاکتوباسیلوس به همراه بیفیدوباکتریوم به مدت ۳۰ روز، دل درد را کمتر میکند.
آنفولانزا: مصرف نوشیدنی حاوی یک گونه لاکتوباسیلوس به مدت ۵ روز در هفته و برای یک دوره ۸ هفتهای، احتمال ابتلا به آنفولانزا را در کودکان مدرسهای در فصل سرما کاهش میدهد. مصرف روزانه گونه دیگری از لاکتوباسیلوس به مدت ۶ هفته تعداد دفعات ابتلا به سرماخوردگی/آنفولانزا را بزرگسالان سالم کاهش نمیدهد.
سندروم روده تحریک پذیر: تحقیقات مختلفی اثر گونههای مختلف لاکتوباسیلوس را در درمان سندروم روده تحریک پذیر ارزیابی کرده اند. برخی از گونه های آن ممکن است برخی از علایم این سندروم از قبیل درد شکمی و نفخ را در برخی از افراد کاهش دهد. اما به نظر نمیرسد سایر گونههای لاکتوباسیلوس در بسیاری از افراد مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر موثر باشند.
عدم تحمل لاکتوز: نتایج تحقیقات در مورد اثر لاکتوباسیلوس در عدم تحمل لاکتوز متناقض است. برخی از تحقیقات نشان میدهند که شیر حاوی لاکتوباسیلوس مشابه شیر عادی گاو، علایم بیماری عدم تحمل لاکتوز را در افراد مبتلا به این بیماری ایجاد میکند.
انتروکولیت نکروزدهنده در نوزادان نارس: نتایج حاصل از تحقیقات بالینی چندگانه نشان میدهد که تجویز لاکتوباسیلوس به نوزادان نارس خطر انتروکولیت نکروزدهنده را از ۳۰ تا ۵۵% کاهش میدهد. اما نتایج حاصل از تحقیقات بالینی تکی چنین اثری جهت لاکتوباسیلوس نشان نمیدهند. به نظر میرسد تحقیقات بالینی تکی بسیار کوچک بودهاند که چنین فایده ای را نشان دهند. تجویز لاکتوباسیلوس به نوزاد نارس خطر مرگ را کاهش نمیدهد.
راش پوستی ناشی از تماس آفتاب (بثورات نوری پلی مورفیک): تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف روزانه مکمل حاوی لاکتوباسیلوس و سایر اجزا به مدت ۱۲ هفته شدت واکنشهای پوستی را پس از تماس با خورشید در افراد مبتلا به بثورات نوری پلی مورفیک کاهش میدهد.
رشد باکتری در روده: برخی از مطالعات بالینی اثر لاکتوباسیلوس را در درمان و پیشگیری از رشد باکتریهای مضر در روده ارزیابی کرده اند. برخی از این تحقیقات بهبودی اندکی در علایمی مثل دل درد، نفخ و اسهال گزارش کرده اند؛ اما سایر تحقیقات اثری در خصوص جلوگیری از رشد بی رویه باکتریها نشان نمیدهند.
عفونت مجاری ادراری: برخی از تحقیقات اولیه نشان دادهاند که مصرف واژینال لاکتوباسیلوس در پیشگیری از عفونت مجاری ادراری ممکن است موثر باشد، اما کلیه تحقیقات این اثر را نشان نمیدهند. شواهد متناقضی مبنی بر اثر مصرف خوراکی لاکتوباسیلوس وجود دارد.
ذاتالریه در افراد بستری که تحت دستگاه تنفس میکنند: تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف دو بار در روز لاکتوباسیلوس ممکن است خطر وقوع ذاتالریه را در افراد بستری در بخش مراقبتهای ویژه کاهش دهد.
کاهش وزن: تحقیقات نشان میدهد که مصرف دو بار در روز لاکتوباسیلوس به مدت ۲۴ هفته، وزن بدن یا توده چربی را کاهش نمیدهد. البته ممکن است وزن بدن را در خانمها کاهش دهد.
سایر مواردی که نیاز به مدارک بیشتر جهت اثبات اثربخشی لاکتوباسیلوس دارند:
تقویت سیستم ایمنی، سرطان، آفت دهان، تبخال، کهیر، بیماری لایم.
عوارض جانبی لاکتوباسیلوس
مصرف خوراکی لاکتوباسیلوس احتمالا بی خطر باشد. عوارض جانبی آن معمولا اندک وشامل نفخ میباشد.
مصرف لاکتوباسیلوس در واژن احتمالا بیخطر باشد.
توصیهها و هشدارهای مخصوص:
کودکان: مصرف خوراکی لاکتوباسیلوس در کودکان احتمالا بی خطر باشد. یک گونه مخصوص Lactobacillus rhamnosus به نام Lactobacillus GG، از ۵ روزگی تا ۱۵ ماهگی بدون خطر استفاده شده است.
بارداری و شیردهی: مصرف خوراکی لاکتوباسیلوس در دوران شیردهی و بارداری ممکن است بیخطر باشد. لاکتوباسیلوس جی جی بدون خطر در این دوران استفاده شده است. ترکیب Lactobacillus rhamnosus یا Lactobacillus paracasei به همراه Bifidobacterium longum از ۲ ماه قبل از زایمان تا ۲ ماه پس از آن بدون خطر استفاده شده است. اما ایمنی مصرف سایر گونههای لاکتوباسیلوس در دوران شیردهی و بارداری مورد مطالعه قرار نگرفته است.
سیستم ایمنی تضعیف شده: نگرانیهایی وجود دارد که لاکتوباسیلوس حاصل از مکملهای حاوی باکتری زنده ممکن است در افراد دچار نقص سیستم ایمنی، بیش از حد رشد کند. این افراد، شامل مبتلایان به ایدز یا دریافت کنندگان پیوند (که داروی تضعیف کننده سیستم ایمنی جهت جلوگیری از رد پیوند دریافت کردهاند) میباشند. به ندرت لاکتوباسیلوس باعث ایجاد بیماری در این افراد شده است. بهتر است احتیاط کنید و در صورت ضعیف بودن سیستم ایمنی، قبل از مصرف لاکتوباسیلوس با درمانگر خود مشورت کنید.
سندروم روده کوتاه: افراد مبتلا به سندروم روده کوتاه ممکن است بیش از دیگران در معرض ابتلا به عفونت توسط لاکتوباسیلوس باشند. در صورت ابتلا به این بیماری، قبل از مصرف لاکتوباسیلوس با درمانگر خود مشورت کنید.
کولیت اولسراتیو: افرادی که به کولیت اولسراتیو شدید مبتلا هستند و نیاز به بستری شدن در بیمارستان دارند، ممکن است بیش از بقیه در معرض ابتلا به عفونت توسط لاکتوباسیلوس باشند. در صورت ابتلا به این بیماری، قبل از مصرف لاکتوباسیلوس با درمانگر خود مشورت کنید.
آسیب دریچه قلب: لاکتوباسیلوس ممکن است بتواند در جدار داخلی حفرههای قلب یا دریچههای آن عفونت ایجاد کند، اما احتمال ایجاد این عفونت بسیار نادر است. البته افرادی که دریچه قلبی آنها آسیب دیده است، ممکن است بیش از دیگران در معرض ابتلا به این عفونت باشند. بنابرین این دسته از افراد بایستی مصرف لاکتوباسیلوس را قبل از انجام پروسههای دندان پزشکی یا پروسههای تهاجمی گوارشی مثل اندوسکوپی، قطع کنند.
تداخلات لاکتوباسیلوس
تداخلات حد متوسط: در خصوص این دسته از ترکیبات دارویی هوشیار باشید:
آنتی بیوتیک: آنتی بیوتیکها باکتری های مفید را در بدن نیز کاهش میدهند. لاکتوباسیلوس یکی از انواع باکتریهای مفید است. مصرف لاکتوباسیلوس به همراه آنتی بیوتیک موجب کاهش اثربخشی لاکتوباسیلوس میشود. جهت اجتناب از این تداخل فرآورده لاکتوباسیلوس را حداقل ۲ ساعت قبل یا بعد از مصرف آنتی بیوتیک، مصرف کنید.
داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی: فرآورده لاکتوباسیلوس حاوی باکتری و مخمر میباشد. سیستم ایمنی میزان باکتری و مخمر را در بدن کنترل میکند تا از ایجاد عفونت جلوگیری کند. داروهایی که سیستم ایمنی را تضعیف میکنند، خطر بیمار شدن توسط باکتری و مخمر را افزایش میدهند. بنابرین مصرف لاکتوباسیلوس به همراه داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی خطر بیمار شدن را افزایش میدهد.
برخی از داروهای تضعیف کننده سیستم ایمنی شامل موارد زیر میباشند:
آزاتیوپرین، باسیلیکسیمب، سیکلوسپورین، داکلیزومب، تکرولیموس، سیرولیموس، پردنیزون، کورتیکواستروئید ها،...
مقدار مصرفی مجاز لاکتوباسیلوس
