گوجی

گوجی

بررسی اجمالی خواص گوجی


گوجی نوعی گیاه است که در منطقه مدیترانه و قسمت‌هایی از آسیا رشد می‌کند. از دانه و قسمت‌های خارجی ریشه برای ساخت دارو استفاده می‌شود.

این گیاه در بسیاری از شرایط شامل دیابت، کاهش وزن، بهبود کیفیت زندگی و به عنوان نیروبخش (تونیک) استفاده می‌شود. البته هیچگونه شواهد علمی خوبی برای اثبات کاربردهای بالا وجود ندارد.

در غذا، دانه‌ها یا به صورت خام خورده می‌شوند و یا در هنگام پختن از آن‌ها استفاده می‌شود.

 

چگونه عمل می کند:

گیاه گوجی حاوی مواد شیمیایی است که ممکن است باعث کاهش فشار خون و قند خون شود. همچنین ممکن است در تحریک سیستم ایمنی و حفاظت از اندام‌ها از آسیب‌های اکسیداسیون (اکسیداتیو) کمک‌کننده باشد.

موارد استفاده گوجی


اطلاعات ناکافی برای:

  • دیابت: تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که مصرف کربوهیدرات‌های میوه گوجی دوبار در روز  به مدت ۳ ماه باعث کاهش قند خون بعد از غذا در افراد دیابتی می‌شود. ممکن است بهترین اثر در افرادی مشاهده شود که دارویی برای دیابت مصرف نمی‌کنند.
  • خشکی چشم: تحقیقات اولیه نشان می‌دهد که استفاده از قطره چشم و مصرف نوشیدنی که حاوی میوه گوجی و اجزای دیگر باشد به مدت یک ماه، می‌تواند بهتر از  وقتی که قطره به تنهایی استفاده شود، علایم مربوط به خشکی چشم را بهبود بخشد. البته مشخص نیست که آیا این اثر مربوط به میوه گوجی است یا مربوط به اجزای دیگر بوده و یا اثر ترکیب این اجزا است.
  • بهبود کیفیت زندگی: بعضی از تحقیقات اولیه نشان دهنده این هستند که نوشیدن آب گوجی تا ۳۰ روز باعث ارتقا وجه‌های مختلف زندگی از جمله انرژی، کیفیت خواب، عملکرد ذهنی، نظم عملکرد روده، خلق و خوی و احساس رضایت (خوشنودی) می‌شود. البته در حافظه کوتاه‌مدت و بینایی تغییری ‌ابجاد نمی‌شود.
  • کاهش وزن: در تحقیقات اولیه مشاهده شده که نوشیدن آب گوجی به مدت ۲ هفته در رژیم غذایی و ورزش کردن، باعث می‌شود نسبت به رژیم غذایی تنها، سایز دور کمر در بزرگسالان دارای اضافه وزن بیشتر کاهش پیدا کند.
  • مشکلات گردش خون
  • سرطان
  • گیجی
  • تب
  • فشار خون بالا
  • مالاریا
  • صدای زنگ گوش (وزوز گوش)
  • مشکلات جنسی (ناتوانی جنسی)
  • شرایط دیگر

مدارک بیشتری نیاز است تا بتوان این گیاه را برای موارد استفاده‌ی ذکر شده موثر شمرد.

عوارض جانبی گوجی


گیاه گوجی اگر خوراکی و به طور مناسب و کوتاه‌مدت خورده شود، امکان دارد بی‌خطر باشد. از این گیاه تا ۳ ماه بدون خطر استفاده شده است. در موارد خیلی نادر، این گیاه می‌تواند باعث افزایش حساسیت به نور خورشید، صدمات کبدی و واکنش‌های حساسیتی (آلرژیک) شود.

توصیه‌های خاص و هشدارهای مصرف:

بارداری و شیردهی: اطلاعات کافی درباره امنیت استفاده از این گیاه در هنگام بارداری و شیردهی وجود ندارد. نگرانی‌هایی در مورد مصرف این گیاه وجود دارد که ممکن است باعث انقباض رحم شود. اما در انسان‌ها گزارشی از این مورد نشده است. تا زمانی که اطلاعات بیشتری کسب شود، محض اطمینان از مصرف آن در شرایط ذکر شده خودداری شود.

حساسیت به پروتئین در بعضی از محصولات خاص: این گیاه ممکن است در افرادی که به تنباکو، هلو، گوجه‌فرنگی و آجیل حساسیت دارند، واکنش حساسیت (آلرژیک) ایجاد کند.

دیابت: گوجی ممکن است قند خون را کاهش دهد. اگر درحال مصرف داروهایی برای دیابت هستید، این گیاه ممکن است باعث کاهش بیش از حد قند خون گردد. هنگام مصرف سطح قند خون خود را به دقت کنترل کنید.

فشار خون پایین: این گیاه ممکن است فشارخون را کاهش دهد. اگر فشار خون شما پیش از مصرف نیز پایین است، مصرف این گیاه ممکن است فشارخونتان را بیش از حد کاهش دهد.

تداخلات گوجی


تداخلات حد متوسط (در صورت مصرف همزمان هوشیار باشید):

  • تداخل با داروهایی که توسط کبد دچار تغییر (متابولیز) می‌شوند (سوبسترا سیتوکروم P450 2C9 هستند):

بعضی از داروها توسط کبد شکسته شده و متابولیز می‌شوند. گیاه دیوخار (لیسیوم: نام گیاه حاوی میوه گوجی‌بری) ممکن است باعث کاهش سرعت تخریب بعضی از داروها توسط کبد شود. مصرف این گیاه همراه با داروهایی که توسط کبد تخریب می‌شوند می‌تواند باعث افزایش اثر و عوارض جانبی آن داروها گردد. اگر دارویی که توسط کبد متابولیز می‌شود مصرف می‌کنید، قبل از استفاده از این گیاه، با ارائه دهنده خدمات درمانی خود مشورت کنید.

  • تداخل با داروهای مصرفی برای دیابت (داروهای ضددیابت):

پوسته لیسیوم ممکن است قند خون را کاهش دهد. داروهای دیابتی نیز برای کاهش قند خون استفاده می‌شود. مصرف این گیاه همزمان با داروهای دیابت ممکن است باعث شود قند خون شما بیش از حد کاهش یابد. قند خونتان را به دقت کنترل کنید. دوز مصرفی داروهایتان ممکن است نیاز به تغییر داشته باشند.

  • تداخل با داروهایی که برا فشار خون بالا مصرف می‌شوند (داروهای ضد فشار خون):

به نظر می‌رسد لیسیم باعث کاهش فشار خون شود. مصرف همزمان لیسیوم با داروهای ضد فشار خون ممکن است باعث کاهش بیش از حد فشار خون گردد.

  • تداخل با وارفارین (کومادین):

وارفارین (کومادین) برای کاهش سرعت لخته شدن خون (جلوگیری از ایجاد لخته) استفاده می‌شود. لیسیوم ممکن است باعث افزایش ماندگاری وارفارین در بدن شده و شانس کبودی و خونریزی را افزایش دهد. مطمئن باشید که خونتان مرتب کنترل شود. دوز مصرفی وارفارین (کومادین) ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.

مقدار مصرفی مجاز گوجی


جهت مشاهده این قسمت به قسمت کاربری وارد شوید
به اشتراک بگذارید
سیدمحمود حیدری
سیدمحمود حیدری