
گلوکز آمین سولفات
بررسی اجمالی خواص گلوکز آمین سولفات
گلوکوز آمین سولفات به طور طبیعی در بدن انسان وجود دارد. در مایع اطراف مفاصل وجود دارد. البته منابع دیگری در طبیعت برای آن وجود دارد. به عنوان مثال گلوکوز آمین سولفات موجود در مکمل های غذایی از صدف یا نرم تنان صدف دار به دست می آید. البته گلوکوز آمین موجود در رژیم غذایی همواره از منابع طبیعی به دست نمی آید و برخی اوقات در آزمایشگاه ساخته می شود.
اشکال مختلفی از گلوکز آمین وجود دارد که شامل گلوکوز آمین هیدروکلرید، گلوکوز آمین سولفات و ان-استیل گلوکوز آمین می باشد. این اشکال با وجود اینکه دارای شباهت هایی می باشند، اثرات دارویی مختلفی در مکمل ها دارند. بسیاری از تحقیقات علمی انجام شده بر روی گلوکوز آمین سولفات می باشد. جهت کسب اطلاع در خصوص سایر اشکال گلوکوز آمین به سایر مونوگراف ها مراجعه کنید.
مکمل های دارویی حاوی گلوکوز آمین معمولا اجزای دیگری دارند این اجزا شامل کندروتین، غضروف کوسه و MSM می باشند. برخی از مردم تصور می کنند که این ترکیب دارویی بهتر از گلوکوز آمین سولفات به تنهایی عمل می کند. البته تا کنون، محققین مدرکی مبنی بر اثربخشی بیشتر فرآورده ترکیبی پیدا نکرده اند.
مقدار گلوکوز آمین در فرآورده های گلوکوز آمین به درستی مشخص نشده است و ممکن است این مقدار از ۰% تا ۱۰۰% آن مقداری که روی آن مشخص شده است، تغییر کند. برخی از فرآورده ها حاوی گلوکوز آمین هیدروکلرید می باشند، در صورتی که روی آنها گلوکوز آمین سولفات نوشته است.
گلوکوز آمین سولفات به صورت خوراکی در موارد ذیل استفاده می شود: التهاب مفاصل و استخوان، گلوکوم، کاهش وزن، درد مفاصل مثل درد زانو یا درد کمر، درد مثانه مثل سیستیت انترستیشل، درد فک، ایدز و ام س.
گلوکوز آمین نیز در کرم های پوستی جهت درد مفاصل استفاده می شود. این کرم ها حاوی کافور و سایر اجزا می باشند.
گلوکوز آمین سولفات بصورت تزریقی جهت التهاب مفاصل و استخوان استفاده می شود.
چگونه کار می کند؟
گلوکوز آمین به طور طبیعی در بدن وجود دارد و در ساخت بخش های مختلفی از جمله رباط، غصروف، مایع اطراف مفاصل و تاندون ها نقش دارد.
مفاصل توسط مایع و غضروف اطراف آنها محافظت می شوند. در برخی از افراد مبتلا به التهاب مفاصل و استخوان، غضروف شکسته و نازک می شود. این واقعه موجب سایش مفاصل، درد، سفتی و خشکی مفاصل می شود. محققین بر این باورند که مصرف مکمل های حاوی گلوکوز آمین می تواند منجر به هر یک از آثار ذیل و یا هر رو دو آنها شود: ۱) ساخت غضروف و افزایش مایع اطراف مفصلی ۲) پیشگیری از تحلیل غضروف و مایع مفصلی
برخی از محققین نیز معتقدند که سولفات موجود در گلوکوز آمین نیز مهم می باشد. سولفات توسط بدن جهت ساخت غضروف مورد نیاز می باشد. به همین دلیل است که محققین فرم دارویی گلوکوز آمین سولفات را موثرتر از سایر اشکال گلوکوز آمین بدون سولفات می دانند.
موارد استفاده گلوکز آمین سولفات
گلوکوز آمین سولفات احتمالا در موارد زیر موثر باشد:
التهاب مفاصل و استخوان: اثربخشی گلوکوز آمین سولفات جهت رفع التهاب مفصل زانو در بسیاری از تحقیقات مورد مطالعه قرار گرفته است. البته این اثربخشی در مورد لگن و ستون فقرات نیز مورد مطالعه قرار گرفته است.
برخی از تحقیقات نشان می دهند که گلوکوز آمین سولفات درد زانو را معادل ضد دردهای بدون نسخه ای مثل استامینوفن کم می کند. همچنین نشان داده شده است که اثرات ضد دردی آن معادل NSAID هایی مثل ایبوپروفن و پیروکسیکام می تواند باشد. البته بین مدت زمان اثرگذاری گلوکوز آمین سولفات و این دسته از ضددرد ها تفاوت وجود دارد. به عنوان مثال اثرات ضد دردی ایبوپروفن و پیروکسیکام طی ۲ هفته ظاهر می شود، در صورتی که این زمان برای گلوکوز آمین سولفات ۴ تا ۸ هفته میباشد.
البته به نظر نمی رسد که گلوکوز آمین سولفات درد را در همه افراد کاهش دهد. برخی از افراد از مصرف این دارو هیچ سودی نمی برند. برخی از تحقیقات نشان داده اند که گلوکوز آمین سولفات ممکن است در افراد مبتلا به التهاب مفاصل و استخوان شدید/ طولانی مدت یا افراد چاق و یا افراد پیر اثر نکند.
گلوکوز آمین سولفات علاوه بر اثرات ضد دردی، سرعت ساییدگی مفاصل را نیز در مصرف طولانی مدت آهسته میکند و عملکرد مفاصل را بهبود می بخشد. برخی از تحقیقات نشان می دهند که گلوکوز آمین سولفات سرعت پیشرفت التهاب مفاصل و استخوان را کم می کند. همچنین نشان داده است که افرادی که گلوکوز آمین سولفات مصرف کرده اند، کمتر نیاز به عمل جایگزینی زانو داشته اند.
شواهد کافی جهت مصرف گلوکوز آمین سولفات در موارد زیر موجود نیست:
درد مفاصل ناشی از مصرف داروهای کاهنده استروژن: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف روزانه ترکیب گلوکوز آمین سولفات و کندروتین سولفات در ۲ یا ۳ دز منقسم به مدت ۲۴ هفته، درد را در خانم های مبتلا به سرطان سینه که تحت درمان با داروهای کاهنده سطح استروژن هستند، کاهش می دهد.
سندروم مثانه دردناک (اینترستیشل سیستیت): تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف فرآورده حاوی گلوکوز آمین سولفات، سدیم هیالورونات، کورستین و روتین (CystoProtek, Tischon Corporation, Westbury, NY) برای ۴ بار در روز و به مدت ۱۲ ماه درد سندروم مثانه دردناک را کاهش می دهد.
درد مفاصل: تحقیقات نشان می دهد که مصرف فرآورده مخصوص (Instaflex Joint Support, Direct Digital, Charlotte, NC) برای ۳ بار در روز و به مدت ۸ هفته درد زانو را کاهش می دهد. این فرآورده حاوی اجزای ذیل می باشد: گلوکوز آمین سولفات، متیل سولفونیل متان، عصاره پوست بید سفید، عصاره ریشه زنجبیل، عصاره کندر هندی، عصاره ریشه زنجبیل، فلفل هندی و هیالورونیک اسید. البته فرآورده اشاره شده احساس خشکی و سفتی مفاصل و یا عملکرد آنها را بهتر نکرده است. سایر تحقیقات نشان داده اند که مصرف روزانه ۱۵۰۰ میلی گرم گلوکوز آمین سولفات به مدت ۲۸ روز، درد زانو را در ورزشکارانی که زانوی آنها آسیب دیده بود، کمتر نکرده است. البته به نظر می رسد این مصرف حرکات زانو را بهبود بخشیده است.
ام اس: تحقیقات اولیه نشان داده اند که مصرف روزانه ۱۰۰۰ میلی گرم گلوکوز آمین سولفات به مدت ۶ ماه ممکن است از عود ام اس جلوگیری کند.
درد فک (اختلال مفصل گیجگاهی زیرآواره ای): برخی از تحقیقات نشان داده اند که گلوکوز آمین سولفات معادل NSAID ها مثل ایبوپروفن در کاهش این درد عمل می کند. در برخی از افراد اثرات ضد دردی تا ۹۰ روز پس از قطع گلوکوز آمین سولفات ادامه یافته است. البته برخی از تحقیقات نشان می دهند که مصرف روزانه ۱۲۰۰ میلی گرم گلوکوز آمین سولفات و به مدت ۶ ماه، درد فک و قابلیت باز شدن آن را تغییری نمی دهد.
کاهش وزن از سایر مواردی می باشد که نیاز به مدارک بیشتر جهت اثبات اثربخشی گلوکوز آمین سولفات دارد.
عوارض جانبی گلوکز آمین سولفات
مصرف خوراکی گلوکوز آمین سولفات احتمالا در عمده بزرگسالان بی خطر باشد.
تزریق عضلانی گلوکوز آمین سولفات دو بار در هفته و به مدت ۶ هفته و مصرف پوستی آن در ترکیب با کندروتین سولفات، غضروف کوسه و کافور به مدت ۸ هفته ممکن است بی خطر باشد.
گلوکوز آمین سولفات عوارض جانبی خفیفی از جمله تهوع، سوزش معده، اسهال و یا یبوست ایجاد می کند. عوارض جانبی نادر آن شامل خواب آلودگی، عوارض پوستی و سردرد می باشد.
توصیه ها و هشدارهای مخصوص:
بارداری و شیردهی: اطلاعات کافی قابل اطمینان در خصوص ایمنی مصرف گلوکوز آمین سولفات در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد. بهتر است احتیاط کنید و از مصرف آن اجتناب کنید.
آسم: گزارشی مبنی بر وجود رابطه ای بین بروز حمله آسم و مصرف گلوکوز آمین وجود دارد. البته هنوز مشخص نیست که علت قطعی بروز حمله آسم، گلوکوز آمین بوده است یا نه. بهتر است که افراد مبتلا به آسم در خصوص مصرف فرآورده های حاوی گلوکوز آمین مراقب باشند.
دیابت: برخی از تحقیقات اولیه نشان داده اند که مصرف گلوکوز آمین سولفات ممکن است قند خون را افزایش دهد. البته تحقیقات جدیدتر و قابل اطمینان تر نشان داده اند که گلوکوز آمین تاثیری بر کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ ندارد. به نظر می رسد مصرف گلوکوز آمین در عمده افراد مبتلا به دیابت بی خطر باشد. البته قند خون بایستی به دقت کنترل شود.
گلوکوم: گلوکوزآمین سولفات ممکن است فشار داخلی چشم را افزایش دهد و گلوکوم را بدتر کند. در صورت ابتلا به گلوکوم، قبل از مصرف گلوکوز آمین سولفات با درمانگر خود مشورت کنید.
بالا بودن کلسترول: تحقیقات حیوانی نشان داده اند که گلوکوز آمین ممکن است سطح کلسترول خون را افزایش دهد. در مقابل افزایش سطح کلسترول در انسان دیده نشده است. البته برخی از تحقیقات نشان می دهند که گلوکوز آمین سولفات ممکن است سطح انسولین را افزایش دهد. افزایش سطح انسولین ممکن است باعث افزایش سطح کلسترول نیز شود. بهتر است احتیاط کنید و در صورت ابتلا به این بیماری و مصرف همزمان گلوکوز آمین، سطح کلسترول خود را به دقت پایش کنید.
بالا بودن فشار خون: تحقیقات اولیه نشان داده اند که مصرف گلوکوز آمین سولفات ممکن است سطح انسولین را افزایش دهد. افزایش سطح انسولین ممکن است منجر به افزایش فشار خون شود. البته نتایج تحقیقات قابل اطمینان تر نشان می دهد که گلوکوزآمین سولفات فشار خون را افزایش نمی دهد. بهتر است احتیاط کنید و در صورت ابتلا به پرفشاری خون و مصرف همزمان گلوکوز آمین سولفات، فشار خون خود را به دقت کنترل کنید.
حساسیت به صدف یا نرم تن صدف دار: از آنجا که برخی از فرآورده های گلوکوزآمین از جدار خارجی میگو، لابستر و خرچنگ تهیه می شود، این نگرانی وجود دارد که این دسته از فرآورده ها موجب حساسیت در افراد حساس به صدف شوند. البته واکنش های حساسیتی در افراد حساس معمولا به دلیل حساسیت به گوشت نرم تن و نه پوسته آن اتفاق می افتد. هیچ گزارشی مبنی بر بروز حساسیت به گلوکوز آمین در افراد حساس به صدف وجود ندارد. بنابرین افراد حساس به صدف، می توانند با خیال راحت فرآورده های گلوکوز آمین را مصرف کنند.
جراحی: گلوکوز آمین سولفات ممکن است قند خون را تغییر دهد و با روند کنترل قند خون در حین جراحی و پس از آن اختلال ایجاد کند. حداقل ۲ هفته قبل از جراحی، از مصرف گلوکوز آمین اجتناب کنید.
تداخلات گلوکز آمین سولفات
تداخلات شدید: از مصرف همزمان این دسته از ترکیب های دارویی اجتناب کنید:
وارفارین: وارفارین جهت رقیق کردن خون استفاده می شود. گزارش های مختلفی وجود دارد که مصرف همزمان گلوکوز آمین (با یا بدون کندروتین) اثرات وارفارین را افزایش می دهد. این اثر می تواند خطر کبودی و خون ریزی را افزایش دهد. در صورت مصرف وارفارین از مصرف گلوکوز آمین اجتناب کنید.
تداخلات متوسط: در خصوص این دسته از ترکیبات دارویی هوشیار باشید:
داروهای شیمی درمانی: برخی از داروهای ضد سرطان مثل دوکسوروبیسین، تنی پوزاید و اتوپوزاید سرعت تکثیر سلول های سرطانی را کاهش می دهند. برخی از محققین تصور می کنند، گلوکوز آمین ممکن است سرعت تکثیر سلول های سرطانی را افزایش دهد. بنابرین مصرف همزمان گلوکوز آمین با این دسته از داروها، ممکن است موجب کاهش اثربخشی آنها شود.
تداخلات ضعیف: مراقب این دسته از ترکیب های دارویی باشید:
استامینوفن: این نگرانی وجود دارد که مصرف همزمان استامینوفن و گلوکز آمین سولفات ممکن است بر کارایی هر یک از دو دارو اثر بگذارد. البته اطلاعات کافی در خصوص شدت این تداخل موجود نیست.
داروهای ضد دیابت: این نگرانی وجود دارد که گلوکوز آمین سولفات ممکن است سطح قند خون را در افراد مبتلا به دیابت تغییر دهد. همچنین گلوکوز آمین ممکن است اثربخشی داروهای ضد دیابت را کاهش دهد. البته تحقیقات کنونی بیان می کنند که گلوکوز آمین قند خون را در افراد مبتلا به دیابت تغییری نمی دهد. بنابرین احتمالا گلوکوز آمین احتمالا تداخلی با داروهای ضد دیابت ایجاد نمی کند. بهتر است احتیاط کنید و در صورت ابتلا به دیابت و مصرف همزمان گلوکوز آمین، قند خون خود را به دقت کنترل کنید.
مقدار مصرفی مجاز گلوکز آمین سولفات
