
جینکو
بررسی اجمالی خواص جینکو
جینکو یک درخت بزرگ با برگ های بادیزنی شکل است. با وجود اینکه این گیاه بومی برخی از نواحی آسیا مثل چین، ژاپن و کره می باشد، از سال ۱۷۳۰ در اروپا و از سال ۱۷۸۴ در آمریکا کشت داده می شود.
برگ جینکو بصورت خوراکی جهت اختلالات حافظه مثل بیماری آلزایمر استفاده می شود. همچنین جهت شرایطی که به دلیل کاهش جریان خون در مغز بخصوص در افراد پیر اتفاق می افتد، استفاده می شود. این شرایط شامل کاهش حافظه، سردرد، زنگ زدن در گوش، اختلال تمرکز، عدم تعادل روحی، اختلال شنوایی می باشد. برخی از مردم جینکو را برای سایر مشکلات مربوط به گردش خون مثل درد ساق پا هنگام راه رفتن (لنگش پا) و سندروم رینود (پاسخ دردناک به سرما بخصوص در انگشتان دست و پا) استفاده می کنند.
برگ جینکو جهت اختلالات فکر کردن مربوط به بیماری لایم، شیمی درمانی و افسردگی نیز استفاده می شود.
برخی از مردم جینکو را جهت مشکلات جنسی استفاده می کنند. جهت رفع مشکلات جنسی ناشی از مصرف داروهای ضد افسردگی به نام SSRI استفاده می شود.
جینکو جهت موارد زیر نیز استفاده می شود:
افزایش فشار داخل چشم، مشکلات چشمی ناشی از دیابت، تحلیل عضلانی وابسته به سن، بیش فعالی، اوتیسم، مشکلات قلبی، بالا بودن کلسترول، سندروم پیش از قاعدگی، اسهال خونی، سندروم خستگی مزمن، اسکیزوفرنی، پیشگیری از افسردگی زمستانه، پیشگیری از کوه گرفتگی و پیر شدن، کنترل اسید معده، بهبود کارایی کبد و کیسه صفرا، کنترل فشار خون، آسم، آلرژی، برونشیت، اختلالات سیستم عصبی مرکزی.
موارد استفاده جینکو بسیار می باشد و این می تواند به دلیل قدیمی بودن این گیاه باشد. جینکو یکی از قدیمی ترین گونه های موجود در جهان می باشد. درخت جینکو می تواند ۱۰۰۰ سال عمر کند. مصرف جینکو جهت آسم و برونشیت ۲۶۰۰ سال قبل از میلاد مسیح معرفی شده است.
در صنایع از عصاره برگ جینکو در تولید مواد آرایشی استفاده می شود. دانه جینکو که گوشته آن جدا شده است، بو داده می شود و به عنوان یک غذای خوشمزه در ژاپن و چین مصرف می شود.
چگونه عمل می کند؟
به نظر می رسد جینکو باعث بهبود جریان خون می شود در اینصورت به بهبود کارایی چشم، مغز، گوش و پا کمک می کند. جینکو ممکن است با ایجاد تغییر در فرآیندهای ذهنی، پیشرفت آلزایمر را آهسته کند.
جینکو حاوی مواد شیمیایی است که به کشتن باکتری و قارچ عامل عفونت کمک می کند. دانه های آن حاوی مواد شیمیایی می باشد که ممکن است موجب تشنج و از دست رفتن هوشیاری شود.
موارد استفاده جینکو
جینکو ممکن است در موارد زیر موثر باشد:
اضطراب: تحقیقات نشان می دهد که مصرف یک فرآورده مخصوص حاوی عصاره جینکو (EGb 761, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals) به مدت ۴ هفته علایم اضطراب را کاهش می دهد.
کارایی ذهنی: نتایج تحقیقات در خصوص اثر جینکو بر کارایی ذهنی متناقض است. بسیاری از تحقیقات نشان می دهد که جینکو می تواند اندکی موجب بهبود کارایی ذهن، سرعت فکر کردن، و تمرکز در افراد سالم شود. مصرف روزانه دزهای ۱۲۰-۲۴۰ میلی گرم جینکو ممکن است بیشتر یا به اندازه دزهای بالاتر تا ۶۰۰ میلی گرم موثر باشد. برخی از تحقیقات اثر جینکو را به همراه سایر مکمل ها مورد بررسی قرار داده اند. برخی از تحقیقات نشان می دهند که مصرف جینکو به همراه جینسینگ پاناکس یا کدنپسیس می تواند بهتر از مصرف هر یک از اجزا به تنهایی موجب بهبود کارایی ذهن شود. البته یک فرآورده مخصوص حاوی جینکو و جینسینگ پاناکس (Gincosan, Pharmaton Natural Health Products) به بهبود کارایی ذهنی و فکرکردن در خانم های یائسه کمک نمی کند. همچنین مصرف فرآورده حاوی جینکو و براهمی (Blackmores Ginkgo Brahmi) به بهبود حافظه یا توانایی حل مسئله در افراد سالم کمکی نمی کند.
فراموشی یا زوال عقل (دمانس): برخی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف خوراکی فرآورده عصاره برگ جینکو اندکی به بهبود علایم آلزایمر، دمانس عروقی یا دمانس مخلوط کمک می کند. البته این نگرانی وجود دارد که یافته های حاصل از تحقیقات اولیه قابل اعتماد نباشد. با وجود اینکه مطالعات بالینی نشان می دهند که جینکو ممکن است به بهبود علایم آلزایمر و سایر انواع دمانس کمک کند، مشخص کردن اینکه کدام دسته از افراد از مصرف این فرآورده سود می برند، مشکل است. تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف روزانه فرآورده عصاره برگ جینکو به نام EGb761 به مدت ۲۲-۲۴ (Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals) به اندازه دنپزیل جهت درمان آلزایمر ملایم تا متوسط مفید باشد. البته سایر تحقیقات نشان می دهند که عصاره برگ جینکو ممکن است کمتر از دنپزیل و تکرین موثر باشد. جینکو به درمان انواع دمانس کمک می کند، اما از آن جلوگیری نمی کند.
مشکلات بینایی در افراد مبتلا به دیابت: شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف خوراکی عصاره برگ جینکو به بهبود بینایی در افراد مبتلا به آسیب شبکیه ناشی از دیابت کمک می کند.
افزایش فشار چشم (گلوکوم): به نظر می رسد مصرف خوراکی عصاره برگ جینکو به مدت ۱۲.۳ سال به بهبود گلوکوم کمک می کند. البته تحقیقات نشان می دهند که مصرف جینکو به مدت ۴ هفته از پیشرفت گلوکوم جلوگیری نمی کند.
درد پا به هنگام راه رفتن به دلیل جریان خون کم ( بیماری عروق محیطی): تحقیقات نشان می دهد که مصرف عصاره برگ جینکو موجب می شود میزان فاصله ای که این دسته از افراد می توانند بدون درد راه بروند، افزایش یابد. مصرف جینکو ممکن است خطر نیاز به جراحی را کاهش دهد. البته این دسته از افراد ممکن است نیاز داشته باشند حداقل ۲۴ هفته جینکو استفاده کنند تا اثر درمان مشاهده شود.
سندروم پیش از قاعدگی: در صورتی که عصاره برگ جینکو به صورت خوراکی از روز ۱۶ دوره جنسی تا روز ۵ دوره جنسی بعد استفاده شود، ممکن است علایم سندروم پیش از قاعدگی مثل سفتی سینه کاهش یابد.
شیزوفرنی: تحقیقات نشان می دهد که مصرف روزانه جینکو به همراه داروهای رایج شیزوفرنی، علایم بیماری را کاهش می دهد. همچنین ممکن است عوارض جانبی وابسته به داروهای ضدجنون را کاهش دهد. به عنوان مثال یک اختلال حرکتی به نام دیسکینزی تاخیری توسط برخی از داروهای ضد جنون ایجاد می شود. تحقیقات نشان می دهند که مصرف یک فرآورده مخصوص عصاره جینکو (EGb 761, Yi Kang Ning, Yang Zi Jiang Pharmaceuticals Ltd., Jiangsu, China) شدت دیسکینزی تاخیری را در افراد مصرف کننده داروهای ضد جنون کاهش می دهد.
سرگیجه و گیجی: مصرف خوراکی عصاره برگ جینکو ممکن است علایم سرگیجه و اختلالات تعادلی را کمتر کند.
جینکو ممکن است در موارد زیر موثر نباشد:
فراموشی وابسته به افزایش سن: برخی از تحقیقات نشان می دهند که مصرف عصاره برگ جینکو ممکن است اندکی سبب بهبودی حافظه و کارایی ذهن در افراد مبتلا به فراموشی وابسته به سن شود. البته بسیاری از تحقیقات نشان می دهند که مصرف خوراکی عصاره برگ جینکو سبب بهبودی حافظه و توجه در افراد ذیل نمی شود: افراد پیر با کارایی ذهنی و حافظه ای نرمال، افراد پیر با مشکلات ذهنی و حافظه ای خفیف، افراد مبتلا به دمانس (زوال عقل) یا کاهش حافظه به دلیل پیری. جینکو همچنین از پیشرفت کاهش حافظه به دلیل افزایش سن جلوگیری نمی کند.
ناتوانی جنسی به دلیل مصرف داروهای ضد افسردگی: بسیاری از تحقیقات نشان می دهند که مصرف عصاره برگ جینکو ممکن است به بهبود ناتوانی جنسی ناشی از مصرف ضد افسردگی ها کمک کند. البته تحقیقات جدیدتر این اثر را اثبات نمی کنند.
مشکلات ذهنی ناشی از شیمی درمانی: تحقیقات نشان می دهد که مصرف ۲ بار در روز یک فرآورده مخصوص عصاره برگ جینکو EGb 761 (Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals)، که قبل از سیکل دوم شیمی درمانی آغاز شود و تا ۱ ماه پس از آن ادامه یابد، از مشکلات ذهنی وابسته به شیمی درمانی در افراد تحت درمان جهت سرطان سینه جلوگیری نمی کند.
بالا بودن فشار خون: تحقیقات نشان می دهد که مصرف خوراکی یک فرآورده مخصوص عصاره برگ جینکو (EGb 761) به مدت ۶ سال فشار خون را در افراد مسن مبتلا به پرفشاری خون کاهش نمی دهد.
ام اس: مصرف عصاره برگ جینکو یا جینکولید بی (یک ترکیب شیمیایی مخصوص موجود در عصاره برگ جینکو)، تاثیری در بهبودی کارایی ذهنی در افراد مبتلا به ام اس ندارد.
افسردگی فصلی: مصرف عصاره برگ جینکو در پیشگیری از افسردگی وابسته به فصل سرما نقشی ندارد.
زنگ زدن در گوش: مصرف عصاره برگ جینکو در بهبودی علایم زنگ زدن در گوش نقشی ندارد.
جینکو احتمالا در موارد زیر موثر نیست:
بیماری قلبی: مصرف یک فرآورده مخصوص عصاره برگ جینکو (EGb 761, Dr. Willmar Schwabe Pharmaceuticals) خطر حمله قلبی، درد قفسه سینه و سکته را در افراد میانسال کاهش نداده است.
مدارک کافی جهت مصرف جینکو در موارد زیر موجود نیست و نیاز به مدارک بیشتری جهت اثبات اثربخشی آن در این موارد می باشد:
کاهش بینایی به دلیل افزایش سن (دژنراسیون ماکولا یا تخریب لکه زرد): تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف عصاره برگ جینکو ممکن است به بهبود بینایی و فاصله دید در افراد مبتلا به این بیماری کاهش دهد.
آبریزش حساسیتی (تب یونجه): تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف قطره چشمی (Trium, SOOFT) حاوی عصاره برگ جینکو و هیالورونیک اسید، ۳ بار در روز و به مدت ۱ ماه، علایم آبریزش، تورم و ترشح را در افراد مبتلا به آبریزش حساسیتی کاهش می دهد.
کوه گرفتگی: نتایج تحقیقات در خصوص اثر جینکو بر کوه گرفتگی متناقض است. برخی از تحقیقات نشان می دهند که مصرف عصاره برگ جینکو ۴ روز قبل از صعود، علایم کوه گرفتگی را کاهش می دهد. البته سایر تحقیقات نشان می دهند که مصرف یک فرآورده مخصوص (GK501, Pharmaton Natural Health Products) یک تا دو روز قبل از صعود، علایم کوه گرفتگی را کاهش نمی دهد.
آسم: تحقیقات نشان می دهند که مصرف یک فرآورده مخصوص (AKL1, AKL International Ltd) حاوی جینکو، زنجبیل و پیکروزیا، ۲ بار در روز و به مدت ۱۲ هفته، باعث بهبود کارایی ریه و علایم آسم در افراد مبتلا به آسم نمی شود.
بیش فعالی: شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف یک فرآورده مخصوص (AD-fX, CV Technologies, Canada) حاوی عصاره برگ جینکو و جینسینگ آمریکایی در کودکان ۳-۱۷ ساله ممکن است به بهبود علایم بیش فعالی مثل اضطراب، فعالیت زیاد یا بی باکی کمک کند. البته سایر تحقیقات نشان می دهند که مصرف یک فرآورده دیگر عصاره برگ جینکو (Ginko T.D., Tolidaru Pharmaceuticals) در کودکان ۶-۱۴ ساله، در مقایسه با مصرف متیل فنیدیت، کمکی به درمان بیش فعالی نمی کند.
اوتیسم: تحقیقات نشان می دهند که مصرف یک فرآورده مخصوص عصاره برگ جینکو Ginko T.D. Tolidaru Pharmaceuticals)، روزانه و به مدت ۱۰ هفته به همراه داروهای رایج اوتیسم، به بهبود علایم اوتیسم در کودکان کمکی نمی کند.
نارسایی انسدادی مزمن ریوی: تحقیقات نشان می دهند که مصرف یک فرآورده مخصوص (AKL1, AKL International Ltd) حاوی عصاره برگ جینکو، زنجبیل و پیکروزیا، ۲ بار در روز و به مدت ۸ هفته، به بهبود علایم نارسایی انسدادی مزمن ریوی کمکی نمی کند.
اعتیاد به کوکایین: تحقیقات نشان می دهند که مصرف یک فرآورده عصاره برگ جینکو به نام EGb 761، دو بار در روز و به مدت ۱۰ هفته، به درمان اعتیاد به کوکایین کمک نمی کند.
سرطان روده بزرگ: تحقیقات اولیه نشان می دهند که مصرف یک فرآورده مخصوص حاوی عصاره برگ جینکو(EGb 761, ONC)، بصورت وریدی به همراه سایر داروهای ضد سرطان، ممکن است به افراد مبتلا به سرطان روده بزرگ کمک کند.
اختلال در خواندن: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف یک فرآورده مخصوص عصاره برگ جینکو (EGb 761) در کودکان ۵-۱۶ ساله می تواند به کاهش علایم اختلال در خواندن کمک کند.
فیبرومیلژیا: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف قرص حاوی عصاره برگ جینکو (Bio- Biloba, Pharma Nord) به همراه کپسول کوآنزیم Q10 (Bio Quinone Q10, Pharma Nord) ممکن است باعث احساس بهبودی و سلامتی کلی در افراد مبتلا به فیبرومیلژیا شود.
سرطان معده: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف خوراکی کربوهیدارت لایه خارجی جینکو، ۲ بار در روز و به مدت ۳۰ روز، ممکن است سایز تومور را در افراد مبتلا به سرطان معده کاهش دهد.
کاهش شنوایی: شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف جینکو به درمان کاهش شنوایی کوتاه مدت به دلایل نامعلوم کمک می کند. البته بسیاری از این افراد خودشان بهبود می یابند. بنابرین سخت می توان فهمید که آیا جینکو اثری داشته است.
همورویید: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف ترکیب جینکو و داروهای رایج ممکن است برخی از علایم همورویید مثل درد و خون ریزی را کاهش دهد.
میگرن: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف جینکولید بی، ماده شیمایی موجود در جینکو، ممکن است به پیشگیری از میگرن در کودکان و خانم ها کمک کند.
سرطان تخمدان: شواهد نشان می دهد که مصرف عصاره برگ جینکو خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد.
سرطان پانکراس: تحقیقات اولیه نشان می دهد که تزریق داخل وریدی فرآورده مخصوص عصاره برگ جینکو(EGb 761) به همراه داروهای رایج، ممکن است پیشرفت سرطان پانکراس را آهسته کند.
کیفیت زندگی: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف یک فرآورده مخصوص عصاره برگ جینکو (LI 1370, Lichtwer Pharma) ممکن است به بهبود شاخص های کیفیت زندگی مثل حالات روحی، وضعیت خواب، احساس هوشیاری در افراد پیر کمک کند.
تماس با امواج رادیویی: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف یک فرآورده مخصوص از عصاره برگ جینکو (EGb 761, Tanakan Ipsen) ممکن است عوارض جانبی ناشی از تماس با امواج رادیویی را کاهش می دهد.
سمیت پوستی ناشی از شیمی درمانی: تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف کرم حاوی عصاره جینکو، آلوئه ورا، اسکولتین فلزی (Radioskin 2, Herbalab di Perazza Massimiliano Company) به همراه یک فرآورده دیگر (Radioskin 1, Herbalab di Perazza Massimiliano Company) ممکن است باعث بهبود رطوبت پوست و کاهش سمیت در افراد مبتلا به سرطان سینه تحت رادیودرمانی شود.
اختلال عروق خونی (سندروم رینود): برخی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف خوراکی عصاره برگ جینکو ممکن است تعداد دفعات حملات دردناک را در هفته در افراد مبتلا به نوعی اختلال عروقی به نام سندروم رینود کم کند. البته سایر تحقیقات نشان می دهد که جینکو ممکن است موثر نباشد و یا اینکه کمتر از دارویی مثل نیفدیپین تاثیرگذار باشد.
ناتوانی جنسی: برخی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف عصاره برگ جینکو، روزانه و به مدت ۸ هفته، اثری بر کارایی جنسی در بانوان مبتلا به ناتوانی جنسی ندارد. البته مصرف فرآورده ترکیبی حاوی جینکو، جینسینگ، دامیانا، ال-آرژنین، مولتی ویتامین و مینرال (ArginMax for Women)، ناتوانی جنسی را در خانم های مبتلا به ناتوانی جنسی بهبود می بخشد.
سکته: شواهد متنافضی در خصوص اثربخشی جینکو جهت بهبودی پس از سکته ناشی از تشکیل لخته خونی وجود دارد. برخی از شواهد نشان می دهد مصرف جینکو پس از سکته موجب بهبودی بیشتر می شود. البته سایر تحقیقات چنین اثری را نشان نمی دهند.
تغییر رنگ پوست (ویتیلیگو): شواهدی وجود دارد که نشان می دهد مصرف عصاره برگ جینکو ممکن است موجب کاهش سایز و گسترش ضایعه پوستی شود.
سایر مواردی که نیاز به مدارک بیشتر جهت اثبات اثربخشی دارند:
- بالا بودن کلسترول
- سخت شدن جداره عروق
- تشکیل لخته
- مشکلات فکر کردن مربوط به بیماری لایم
- سندروم خستگی مزمن
- اسهال خونی
- اختلالات هضم
- جرب
- خال پوستی
عوارض جانبی جینکو
مصرف خوراکی عصاره برگ جینکو در دز مناسب در عمده افراد احتمالا بی خطر باشد. ممکن است عوارض جانبی خفیفی از قبیل ناراحتی معده، سردرد، سرگیجه، یبوست، ضربان قلب قوی و واکنش های حساسیتی ایجاد کند.
این نگرانی وجود دارد که عصاره جینکو ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد و تیروئید را افزایش دهد. البته این اثر فقط در حیواناتی که دز بالای جینکو مصرف کرده اند، اتفاق افتاده است. اطلاعات کافی در خصوص امکان وقوع این اثر در انسان وجود ندارد.
میوه جینکو و گوشته آن عوارض حساسیتی شدید و خارش بر روی غشای موکوزی ایجاد می کند. جینکو ممکن است باعث بروز واکنش های حساسیتی در افراد حساس به پیچک سمی آمریکایی، سماق سمی، پوست مانگو، روغن بادام هندی شود.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد جینکو ممکن است باعث افزایش خطر خون ریزی و کبودی شود. جینکو خون را رقیق می کند و احتمال تشکیل لخته را کاهش می دهد. تعداد اندکی از افراد که خون ریزی کرده اند، دچار خون ریزی چشمی، خون ریزی مغزی، و خون ریزی پس از جراحی شود. عصاره برگ جینکو ممکن است باعث بروز واکنش های حساسیتی در برخی از افراد شود.
تزریق داخل وریدی عصاره برگ جینکو برای کوتاه مدت ممکن است خطرناک باشد. بدون خطر به مدت ۱۰ روز استفاده شده است.
مصرف خوراکی دانه بوداده شده و گیاه خام جینکو ممکن است خطرناک باشد. مصرف بیش از ۱۰ دانه بوداده شده جینکو در روز ممکن است تنگی نفس، افت نبض، تشنج، کاهش سطح هوشیاری، و شوک ایجاد کند. دانه تازه حتی خطرناک تر است. دانه تازه سمی و احتمالا خطرناک است. خوردن دانه جینکو تازه می تواند موجب صرع و مرگ شود.
اطلاعات کافی قابل اعتماد در خصوص ایمنی جینکو در مصرف پوستی موجود نیست.
توصیه ها و هشدارهای مخصوص:
بارداری و شیردهی: مصرف خوراکی جینکو در دوران بارداری ممکن است خطرناک باشد. ممکن است سبب بارداری زودرس و خون ریزی بیش از حد در هنگام زایمان شود. اطلاعات کافی در خصوص ایمنی مصرف جینکو در دوران شیردهی موجود نیست. بهتر است احتیاط کنید و از مصرف دارو در این دوران اجتناب کنید.
نوزادان و کودکان: مصرف خوراکی عصاره برگ جینکو برای کوتاه مدت ممکن است بی خطر باشد. برخی از تحقیقات نشان می دهد که مصرف کوتاه مدت ترکیب عصاره برگ جینکو و جینسینگ آمریکایی در کودکان ممکن است بی خطر باشد. به کودکان اجازه ندهید دانه جینکو را مصرف کنند. ممکن است خطرناک باشد.
اختلالات خون ریزی دهنده: جینکو ممکن است اختلالات خون ریزی دهنده را بدتر کند. در صورت ابتلا به اختلالات خون ریزی دهنده از مصرف جینکو اجتناب کنید.
دیابت: جینکو ممکن است با دیابت تداخل ایجاد کند. در صورت ابتلا به دیابت، قند خون خود را به دقت کنترل کنید.
صرع: این نگرانی وجود دارد که جینکو ممکن است صرع را بدتر کند. در صورتی که تا کنون صرع داشته اید، از مصرف جینکو اجتناب کنید.
نقص آنزیم G6PD: جینکو ممکن است در افراد مبتلا به این نقص آنزیمی کم خونی ایجاد کند. تا زمانی که اطلاعات بیشتری بدست بیاید، در صورت ابتلا به نقص آنزیمی G6PD، جینکو را با احتیاط مصرف کنید یا از مصرف آن اجتناب کنید.
نازایی: جینکو ممکن است با بارداری تداخل ایجاد کند. در صورتی که قصد باردار شدن دارید، قبل از مصرف جینکو با پزشک خود مشورت کنید.
جراحی: جینکو ممکن است سرعت انعقاد خون را آهسته کند. ممکن است سبب خون ریزی بیش از حد در هنگام جراحی و پس از آن شود. حداقل ۲ هفته قبل از جراحی از مصرف جینکو اجتناب کنید.
تداخلات جینکو
تداخلات جدی: از این دسته ترکیب دارویی اجتناب کنید:
ایبوبروفن: جینکو انعقاد خون را آهسته می کند. ایبوبروفن نیز انعقاد خون را آهسته می کند. مصرف همزمان ایبوبروفن و جینکو می تواند سبب آهسته کردن بیش از حد سرعت انعقاد خون و افرایش خطر خون ریزی و کبودی شود.
داروهای رقیق کننده خون (ضد انعقاد/ضد پلاکت): جینکو انعقاد خون را آهسته می کند. داروهای رقیق کننده خون نیز انعقاد خون را آهسته می کند. مصرف همزمان داروهای رقیق کننده خون و جینکو می تواند سبب آهسته کردن بیش از حد سرعت انعقاد خون و افرایش خطر خون ریزی و کبودی شود.
برخی از داروهای رقیق کننده خون شامل موارد زیر می باشند:
آسپیرین، کلوپیدوگرل، دیکلوفناک، ایبوبروفن، ناپروکسن، دالتپرین، انوکساپرین، هپارین، وارفارین،...
وارفارین: جینکو انعقاد خون را آهسته می کند. وارفارین نیز انعقاد خون را آهسته می کند. مصرف همزمان وارفارین و جینکو می تواند سبب آهسته کردن بیش از حد سرعت انعقاد خون و افرایش خطر خون ریزی و کبودی شود. در صورت مصرف همزمان این دو دارو انعقاد خون خود را مرتب چک کنید. ممکن است نیاز به تغییر دز داروی انعقاد خون باشد.
تداخلات حد متوسط: در خصوص این دسته از ترکیب دارویی هوشیار باشید:
آلپرازولام: مصرف جینکو به همراه آلپرازولام ممکن است اثر آلپرازولام را کم کند.
بوسپیرون: به نظر می رسد جینکو بر روی مغز اثر می گذارد. بوسپیرون نیز بر روی مغز اثر می گذارد. در یک مورد گزارش مصرف همزمان جینکو و بوسپیرون و سایر داروها سبب تشویش و بیش فعالی فرد گردیده است. البته مشخص نیست که آیا این تداخل به علت جینکو یا سایر داروها اتفاق افتاده است.
افاویرنز: افاویرنز جهت درمان عفونت HIV استفاده می شود. مصرف همزمان افاویرنز به همراه عصاره جینکو ممکن است اثربخشی افاویرنز را کم کند. قبل از مصرف جینکو با پزشک یا داروساز خود درصورت مصرف داروهای ضد HIV مشورت کنید.
فلوکستین: مصرف همزمان جینکو به همراه هوفاریقون و فلوکستین ممکن است سبب بی قراری، اضطراب، تحریک پذیری و عصبی شدن شود. به این حالت هیپومنیا یا جنون خفیف گفته می شود. هنوز مشخص نیست که آیا مصرف جینکو با فلوکستین به تنهایی چنین اثری ایجاد می کند یا نه.
سوبسترای CYP1A2: برخی از داروها توسط کبد شکسته و تغییر می یابند. جینکو ممکن است سرعت شکست این داروها را توسط کبد را کاهش دهد. مصرف همزمان جینکو به همراه این داروها ممکن است سبب افزایش اثرات و عوارض جانبی این داروها شود. قبل از مصرف جینکو با پزشک یا داروساز خود در خصوص مصرف هر یک از این داروها مشورت کنید.
برخی از داروهای این دسته شامل موارد زیر هستند:
کلوزاپین، فلووکسامین، هالوپریدول، ایمیپرامین، مکسیلتین، الانزاپین، پنتازوسین، پروپرونالولگ تکرین، تئوفیلین، زولمیتریپتان،..
سوبسترای CYP2C19: برخی از داروها توسط کبد شکسته و تغییر می یابند. جینکو ممکن است سرعت شکست این داروها را توسط کبد را افزایش دهد. مصرف همزمان جینکو به همراه این داروها ممکن است سبب کاهش اثربخشی این داروها شود. قبل از مصرف جینکو با پزشک یا داروساز خود در خصوص مصرف هر یک از این داروها مشورت کنید.
برخی از داروهای این دسته شامل موارد زیر هستند:
آمی تریپتیلین، سیتالوپرام، دیازپام، لانسوپرازول، امپرازول، فنی توئین، وارفارین،..
سوبسترای CYP2C9: برخی از داروها توسط کبد شکسته و تغییر می یابند. جینکو ممکن است سرعت شکست این داروها را توسط کبد را کاهش دهد. مصرف همزمان جینکو به همراه این داروها ممکن است سبب افزایش اثرات و عوارض جانبی این داروها شود. قبل از مصرف جینکو با پزشک یا داروساز خود در خصوص مصرف هر یک از این داروها مشورت کنید.
برخی از داروهای این دسته شامل موارد زیر هستند:
آمی تریپتیلن، دیازپام، زایلتون، سلکوکسیب، دیکلوفناک، فلوواستاتین، گلیپزیاد، ایبوبروفن، لوزارتان، فنی توئین، پیروکسیکام، تاموکسیفن، تولبوتاماید، وارفارین،..
سوبسترای CYP2D6: برخی از داروها توسط کبد شکسته و تغییر می یابند. جینکو ممکن است سرعت شکست این داروها را توسط کبد را کاهش دهد. مصرف همزمان جینکو به همراه این داروها ممکن است سبب افزایش اثرات و عوارض جانبی این داروها شود. قبل از مصرف جینکو با پزشک یا داروساز خود در خصوص مصرف هر یک از این داروها مشورت کنید.
برخی از داروهای این دسته شامل موارد زیر هستند:
کلوزاپین، کدئین، دسیپرامین، دنپزیل، فنتانیل، فلکایناید، فلوکستین، مپریدین، متادون، متوپرولول، الانزاپین، اندنسترون، ترامادول، ترازودون،...
سوبسترای CYP3A4: برخی از داروها توسط کبد شکسته و تغییر می یابند. جینکو ممکن است سرعت شکست این داروها را توسط کبد را کاهش دهد. مصرف همزمان جینکو به همراه این داروها ممکن است سبب افزایش اثرات و عوارض جانبی این داروها شود. قبل از مصرف جینکو با پزشک یا داروساز خود در خصوص مصرف هر یک از این داروها مشورت کنید.
برخی از داروهای این دسته شامل موارد زیر هستند:
لوواستاتین، کلاریترومایسین، سیکلوسپورین، دیلتیازم، استروژن، ایندیناویر، تریازولام،...
داروهای ضد دیابت: داروهای ضد دیابت جهت کاهش قند خون استفاده می شوند. جینکو ممکن است سبب کاهش و یا افزایش انسولین و تغییر سطح قند خون در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ شود. جینکو ممکن است با کارایی داروهای ضد دیابت تداخل ایجاد کند. در صورت مصرف همزمان، قند خون خود را به دقت کنترل کنید و ممکن است نیاز به تغییر دز داروهای ضد دیابت باشد.
برخی از داروهای ضد دیابت شامل موارد زیر می باشند:
گلیمپیراید، گلیبوراید، انسولین، پیوگلیتازون، روزیگلیتازون، کلروپروپامید، گلیپیزاید، تولبوتاماید،...
داروهایی که خطر تشنج را افزایش می دهند: برخی از داروها خطر تشنج را افزایش می دهند. جینکو نیز ممکن است تشنج ایجاد کند. مصرف همزمان جینکو و این داروها ممکن است خطر ابتلا به تشنج را افزایش دهد. از مصرف جینکو به همراه داروهای افزایش دهنده خطر تشنج اجتناب کنید.
برخی از داروهایی که خطر تشنج را افزایش می دهند شامل موارد زیر می باشند:
داروهای بیهوشی (پروپوفول و ...)، داروهای آریتمی (مکسلتین)، آنتی بیوتیک (آمفوتریسین، پنی سیلین، سفالوسپورین، ایمی پنم)، داروهای ضد افسردگی (بوپروپیون)، ضد حساسیت ها (سیپروهپتادین و..)، داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی (سیکلوسپورین)، داروهای مخدر (فنتانیل و...)، محرک ها (متیل فنیدیت)، تئوفیلین،...
داروهای ضد صرع و ضد تشنج: داروهای ضد تشنج بر مواد شیمیایی موجود در مغز اثر می گذارند. جینکو نیز بر مواد شیمیایی موجود در مغز اثر می گذارد. مصرف همزمان جینکو و داروهای ضد تشنج ممکن است سبب کاهش اثربخشی داروهای ضد تشنج شود.
برخی از داروهای ضد تشنج شامل موارد زیر می باشند:
پیریمیدون، والپروییک اسید، گاباپنتین، کربامازپین، فنی تویین،...
ترازودون: جینکو بر مواد شیمیایی موجود در مغز اثر می گذارد. ترازودون نیز بر مواد شیمیایی موجود در مغز اثر می گذارد. مصرف همزمان جینکو و ترازودون ممکن است عوارض جانبی شدیدی ایجاد کند. در یک گزارش فردی که همزمان این دو دارو را مصرف می کرد، وارد کما شد. در صورت مصرف ترازودن، از مصرف جینکو اجتناب کنید.
تداخلات ضعیف: مراقب این دسته از ترکیب دارویی باشید:
هیدروکلروتیازید: هیدروکلروتیازید به کاهش تورم و کنترل فشار خون کمک می کند. مصرف همزمان جینکو و هیدروکلروتیازید ممکن است سبب افزایش فشار خون شود، قبل از مصرف جینکو با پزشک خود در صورت مصرف داروهای ضد فشار خون مشورت کنید.
امپرازول: امپرازول توسط کبد تغییر و دفع می شود. جینکو ممکن است سبب افزایش سرعت شکست جینکو شود. مصرف همزمان جینکو و امپرازول ممکن است سبب کاهش اثربخشی امپرازول شود.
مقدار مصرفی مجاز جینکو
