آلفا لینولئیک اسید

آلفا لینولئیک اسید

بررسی اجمالی خواص آلفا لینولئیک اسید


آلفا لینولنیک اسید چرب ضروری امگا 3 است. از آن جهت "ضروری" نامیده می شود، زیرا برای رشد و تکامل طبیعی انسان مورد نیاز است. مغزها، مانند گردو، منابع خوبی ازآلفا لینولنیک اسید هستند. همچنین در روغن های گیاهی مانند روغن کتان، روغن کلزا و روغن سویا، و نیز محصولات گوشت قرمز و لبنی یافت می شود.

آلفا لینولنیک اسید برای پیشگیری و درمان بیماری های قلب و عروقی بسیار شناخته شده است. برای جلوگیری از حملات قلبی، کاهش فشار خون، کاهش کلسترول و جلوگیری از «سخت شدن عروق خونی» (آترواسکلروز) استفاده می شود. شواهدی وجود دارد مبنی بر اینکه آلفا لینولنیک اسد دریافتی از منابع غذایی ممکن است برای همه این موارد به جز کاهش کلسترول موثر باشد. هنوز میزان اثر آلفا لینولئیک اسید بر کلسترول بالا شناخته شده نیست.

آلفا لینولنیک اسید برای درمان آرتریت روماتوئید، مولتیپل اسکلروز (MS)، لوپوس، دیابت، بیماری کلیوی، کولیت اولسراتیو و بیماری کرون استفاده می شود.

سایر موارد عبارتند از: درمان بیماری انسدادی ریوی مزمن (COPD)، سردرد میگرنی، سرطان پوست، افسردگی و شرایط آلرژیک و التهابی مانند پسوریازیس و اگزما.

برخی از افراد برای جلوگیری از سرطان از آلفا لینولنیک اسید استفاده می کنند. به طور معنا داری آلفا لینولنیک اسید ممکن است باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات شود.

پاحتمالا در مورد دیگر اسیدهای چرب امگا 3 مانند EPA و DHA که در روغن ماهی یافت می شود زیاد شنیده اید. مراقب باشید. همه اسیدهای چرب امگا 3 در بدن همانند آلفالینولئیک اسید عمل نمی کنند. آلفا لینولنیک اسید ممکن است دارای مزایایی مشابه EPA و DHA نباشد.

چگونه عمل می کند؟

تصور می شود که آلفا لینولنیک اسید از طریق حفظ ریتم قلب طبیعی و پمپاژ قلب خطر ابتلا به بیماری قلبی را کاهش می دهد. همچنین ممکن است لخته های خون را کاهش دهد. اگرچه به نظر می رسد این اسید چرب بتواند برای سیستم قلبی عروقی مفید باشد و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهد، بر اساس تحقیقات اثر معنا داری بر سطح کلسترول نداشته است.

موارد استفاده آلفا لینولئیک اسید


ممکن است مؤثر باشد برای:

  • کاهش خطر بیماری قلبی و حملات قلبی. به نظر می رسد مقادیر بالای آلفا لینولنیک اسید در رژیم غذایی طی یک دوره 6 ساله خطر ابتلا به اولین حمله قلبی را تا 59٪ هم در مردان و هم در زنان کاهش می دهد. به نظر می رسد افزایش مصرف آلفا لینولنیک اسید دریافتی از منابع غذایی به میزان 1.2 گرم در روز بتواند خطر ابتلا به بیماری کشنده عروق کرونر را در افراد مبتلا به بیماری قلبی، حداقل 20٪ کاهش دهد. معلوم نیست که آیا مکمل های حاوی آلفا لینولنیک اسید نیز دارای مزایای مشابه باشند. برخی از تحقیقات نشان می دهد که آلفا لینولنیک اسید بیشترین تاثیر را در بیماری های قلبی عروقی زمانی که مصرف روغن ماهی اندک است، دارد.
  • کاهش خطر انسداد شریان ها (آترواسکلروزیس). به نظر میرسدمقادیر بالای آلفا لینولنیک اسید دریافتی از رژیم غذایی باعث کاهش "پلاک" در شریانهای خونی قلب می شود. پلاک به دلیل رسوب چربی رخ می دهد که مشخصا آترواسکلروزیس نام دارد.
  • فشار خون بالا.  به نظر می رسد افزایش میزان آلفا لینولنیک اسید دریافتی از رژیم غذایی خطر ابتلا به فشار خون بالا را در حدود یک سوم کاهش دهد.
  • کاهش خطر ابتلا به پنومونی. 

اطلاعات ناکافی:

  • سرطان پروستات. شواهد متناقض در مورد نقش اسید آلفا لینولنیک در سرطان پروستات وجود دارد. برخی تحقیقات نشان می دهد که مصرف بالای غذاهای حاوی آلفا لینولنیک اسید احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش می دهد. اما تحقیقات دیگری هیچ گونه افزایشی در ریسک ابتلا به این سرطان را نشان نمی دهد. به نظر می رسد منبع آلفا لینولنیک اسید دریافتی مهم است. آلفا لینولنیک اسید دریافتی ازمنابع لبنی و گوشتی با سرطان پروستات ارتباط مستقیم دارد. آلفا لینولنیک اسید دریافتی از منابع گیاهی، مانند دانه کتان، بر روی سرطان پروستات تاثیر نمی گذارد.
  • عفونت ریه در کودکان. تحقیقات بالینی اولیه نشان می دهد که آلفا لینولنیک اسید در ترکیب با اسید لینولئیک می تواند تعداد عفونت های تنفسی در کودکان را کاهش دهد.
  • آرتریت روماتوئید (RA)
  • مولتیپل اسکلروزیس.
  •  SLE) Systemic lupus erythematosus).
  • دیابت.
  • کلسترول بالا.
  • بیماری کلیوی.
  • بیماری کرون.
  • میگرن
  • افسردگی
  • بیماری های پوستی
  • سایر شرایط.

شواهد بیشتری در مورد موارد استفاده از آلفا لینولنیک اسید نیاز است.

عوارض جانبی آلفا لینولئیک اسید


آلفا لینولنیک اسید در مقادیر موجود در رژیمهای غذایی برای بسیاری از بزرگسالان، احتمالا بی خطر است. اطلاعات کافی در مورد اینکه آیا این ماده در مقادیر بالاتر نیز بی خطر است در دسترس نیست. آلفا لینولنیک اسید موجود درمنابع غذایی بسیار قابل تحمل است. با این حال، به دلیل کالری زیاد، در صورت مصرف بیش از حد می تواند منجر به افزایش وزن شود.

توصیه های خاص و هشدارهای مصرف:

بارداری و شیردهی: آلفا لینولنیک اسید در مقادیر موجود در رژیمهای غذایی احتمالا بی خطر است. اما در مورد ایمنی آلفا لینولنیک اسید در مقادیر بالاتری نسبت به آنچه که معمولا در غذاها یافت می شود در دوران بارداری و شیردهی، اطلاعات کافی نیست. بهتر است جانب احتیاط رعایت شود و از مکمل های حاوی آلفا لینولنیک اسید اجتناب کنید.

سطوح بالای تری گلیسیرید خون (چربی های خون): اگر تری گلیسیرید بالا دارید، از مکمل های آلفا لینولنیک اسید استفاده نکنید. ممکن است شرایط بدتر شود

سرطان پروستات. اگر سرطان پروستات دارید یا خطر ابتلا به سرطان پروستات را در شما بالا است (مثلا پدر یا برادر مبتلا به سرطان پروستات)، مکمل های حاوی آلفا لینولنیک اسید را مصرف نکنید. شواهدی وجود دارد که نشان می دهد آلفا لینولنیک ممکن است احتمال ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.

تداخلات آلفا لینولئیک اسید


در حال حاضر هیچ اطلاعاتی در مورد تداخلات آلفا لینولئیک اسید در دسترس نیست.

مقدار مصرفی مجاز آلفا لینولئیک اسید


جهت مشاهده این قسمت به قسمت کاربری وارد شوید
به اشتراک بگذارید
دکتر درنا دوانی
دکتر درنا دوانی