کندرویتین سولفات

کندرویتین سولفات

بررسی اجمالی خواص کندرویتین سولفات


کندرویتین سولفات ماده شیمیایی است که به صورت نرمال در ساختار غضروف  اطراف مفاصل در بدن پیدا می شود. این ماده از منابع حیوانی مانند غضروف گاو  و نهنگ درست شده است. 

سولفات کندرویتین به منظور درمان آرتروز استفاده می شود این ماده   بیشتر در ترکیب با سایر محصولات،مثل  منگنز آسکوربات ، گلوکزامین سولفات، گلوکوزامین هیدروکلراید یا N – استیل گلوکوزامین  مصرف می شود.

این ماده هم چنین به صورت خوراکی برای ایدز،بیماری های قلبی،حمله قلبی،ضعف استخوان(پوکی استخوان)،درد مفاصل حاصل از مصرف دارو برای درمان سرطان سینه،رفلاکس معده،کلسترول بالا،سختی ماهیچه بعد از ورزش،مشکلات مثانه مانند کیست درون شبکه ای، بیماری استخوان مانند بیماری کاشین_بک و پسوریازیس استفاده می شود.کندرویتین سولفات هم چنین همراه با آهن برای درمان کم خونی کمبود آهن کاربرد دارد.

سولفات کندرویتین موجود به عنوان یک قطره چشمی برای خشکی چشم استفاده می شود علاوه بر این در طول عمل جراحی آب مروارید ،و به عنوان یک راه حل برای حفظ قرنیه برای پیوند استفاده می شود و این  کاربرد توسط FDA تایید شده است.

برخی از افراد دارای آرتروز از پماد یا کرم حاوی کندرویتین سولفات در ترکیب با گلوکوزامین سولفات، غضروف کوسه و کافور برای درد استفاده می کنند .

برخی افراد هم چنین کندرویتین سولفات را برای آرتروز به ماهیچه تزریق می کنند.

برخی افراد برای عفونت مجاری ادراری،مشکلات مثانه و ضعف کنترل مثانه  کندرویتین سولفات را وارد مثانه می کنند.

چگونه عمل می کند؟

در آرتروز،غضروف مفاصل از بین می رود.استفاده از کندرویتین سولفات که یکی از بلوک های ساختمانی غضروف است ممکن است این روند را کاهش دهد.

موارد استفاده کندرویتین سولفات


احتمالا موثر برای:

آب مروارید: مطالعات نشان می دهد که  تزریق محلولی  حاوی کندرویتین وسدیم  هیالورونات داخل چشم ،از چشم در طول جراحی آب مروارید محافظت می کند.محصولات متفاوتی حاوی کندرویتین سولفات وسدیم هیالورونات توسط سازمان غذا و داروی آمریکا برای مصرف حین عمل آب مروارید بررسی شده اند با این وجود مشخص نیست که اگر کندرویتین سولفات را به سدیم هیالورونات اضافه کنیم به کاهش فشار چشم بعد از جراحی کمک می کند یا خیر درمقایسه با درمان مشابه آن.

برخی از مطالعات اولیه نشان می دهد که قطره های خاص چشمی(Viscoat، DiCoVisc) حاوی کندرویتین و هیالورونات می تواند فشار چشم را کاهش و سبب بهبود سلامت کلی چشم پس از برداشتن آب مروارید شود با این حال، به نظر نمی رسد این قطره بهتر از قطره های حاوی هیالورونات به تنهایی یا موادی به نام هیدروکسی پروپیل متیل سلولز باشد.اثر محلول حاوی کندرویتین سولفات به تنهایی بر روی  عمل آب مروارید ناشناخته است.

آرتروز : تحقیقات بالینی بر روی اثر بخشی کندرویتین سولفات از راه خوراکی برای آرتروز ناسازگار است دلیل یافته های متناقض نامشخص است اما ممکن است مرتبط با تفاوت در افراد مورد مطالعه، محصولات مختلف استفاده شده و یا تفاوت های دیگر در طراحی مطالعه باشد.

 به طور کلی، شواهد نشان می دهد که برخی از افراد مبتلا به آرتروز زانو یا دست ممکن است بعد از مصرف کندرویتین سولفات به مدت 3تا 6 ماه رهایی از درد را تجربه کنند. اما رهایی از درد در بهترین حالت بسیار کم است.

دیگر شواهد نشان می دهند که استفاده از  کندرویتین سولفات  به مدت 2سال ممکن است  از پیشرفت آرتروز جلوگیری کند.

برخی تحقیقات  اثر کندرویتین سولفات را وقتی به صورت خوراکی همراه با گلوکز آمین سولفات یا گلوکز آمین هیدروکلرید مصرف شود ارزیابی کرده اند .بیشتر تحقیقات نشان داده اند که استفاده از این ترکیب به مدت 3تا 4ماه درد را کاهش داده وعملکرد مفاصل را در افرادی که مبتلا به آرتروز زانو هستند ،بهبود می بخشد.

اما تعدادی نتایج متضاد وجود دارد که برخی از کرم های پوست حاوی کندرویتین سولفات برای کاهش درد آرتروز وجود دارند.

شواهدی وجود دارد که یک کرم پوستی حاوی کندرویتین سولفات در ترکیب با گلوکوزامین سولفات، غضروف کوسه  و کافور وجود دارد که به نظر می رسد نقش کافور در کاهش علائم آرتروز است.با این حال، هر تسکین علائمی به احتمال زیاد مربوط به کافور است و مواد تشکیل دهنده دیگر موثر نیستند هیچ تحقیقی که نشان دهد کندرویتین از طریق پوست جذب می شود وجود ندارد.

عفونت های دستگاه ادراری (UTIs): شواهد اولیه نشان می دهد که تجویز یک کندرویتین سولفات خاص و محلول اسید هیالورونیک (IALURIL ) از طریق کاتتر هفته ای یک بار به مدت 4 هفته و سپس ماهانه به مدت 5 ماه عفونت ادراری را در زنان با سابقه عفونت ادراری کاهش می دهد.

شواهد ناکافی برای:

  • درد مفاصل به وجود آمده توسط داروهای سرطان سینه:تحقیقات اخیر نشان داده است که استفاده از مخلوط گلوکزآمین سولفات و کندرویتین در 2یا 3 دوز جدا ،روزانه به مدت 24 هفته درد مفاصل و علائم به وجود امده توسط داروهای درمان سرطان سینه را بهبود می بخشد.
  • خشکی چشم :تحقیقات روی اثربخشی کندرویتین برای خشکی چشم پیچیده است.شواهد اولیه نشان می دهد که استفاده از قطره کندرویتین سولفات برای کاهش خشکی چشم موثر است با این حال، شواهد دیگر نشان می دهد که قطره های چشمی حاوی کندرویتین سولفات کمتر از قطره اشکی جایگزین ( ژل Larmes ) موثر است.دیگر تحقیقات نشان می دهد استفاده قطره خاصی از کندرویتین سولفات همراه با صمغ عربی4مرتبه در روز به مدت 2ماه سرازیری اشک را بهبود نمی بخشد ولی ممکن است شدت علائم خشکی چشم را کاهش دهد.
  • درد عضلانی بعد از ورزش:شواهد اولیه نشان می دهد که مصرف روزانه سولفات کندرویتین دردناکی ماهیچه پس از ورزش در مردان را کاهش نمی دهد.
  • رفلاکس اسید:وقتی همزمان با درمان های معمول مانند انتی اسید ،شربت حاوی هیالورونیک اسید و کندرویتین سولفات شدت علائم رفلاکس را کم می کند.
  • التهاب مثانه ( آماس بینابینی ) :مطالعات کم کیفیت  متعدد نشان می دهد که تجویز کندرویتین سولفات به داخل مثانه با یا بدون اسید هیالورونیک می تواند نشانه التهاب مثانه را بهبود بخشد هم چنین  دیگر شواهد اولیه نشان می دهد که مصرف یک محصول حاوی کندرویتین (CystoProtek)به صورت خوراکی می تواند التهاب مثانه را بهبود بخشد. با این حال، پژوهش های دیگری نشان می دهد که قرار دادن کندرویتین سولفات داخل مثانه علائم را بهبود نمی بخشد.
  • استخوان و بیماری های مفصل ( بیماری کاشین – بک ):شواهد اولیه نشان می دهد که کندرویتین، با یا بدون گلوکوزامین هیدروکلراید، می تواند در افراد مبتلا به بیماری کاشین – بک  درد را کاهش دهد  همچنین، مصرف کندرویتین با گلوکوزامین می تواند تنگی فضای مفصل در افراد مبتلا به این بیماری را کند نماید با این حال، معلوم نیست اگر مصرف کندرویتین به تنهایی باشد تنگی فضای مفصل را کند نماید یا خیر.
  • حمله قلبی:برخی شواهد اولیه  نشان میدهد که مصرف کندرویتین سولفات از به صورت خوراکی  ممکن است ریسک ابتلا به حمله قلبی اولیه و یا عود آن را کاهش دارد.
  • قرمزی پوست و سوزش ( پسوریازیس ): شواهد اولیه نشان می دهد که مصرف کندرویتین سولفات برای 2-3 ماه سبب کاهش درد و بهبود شرایط پوست در افراد مبتلا به پسوریازیس می شود.اما دیگر تحقیقات نشان می دهد که استفاده از کندرویتین سولفات روزانه به مدت 3 ماه شدت پسوریازیس را در افراد مبتلا به پسوریازیس و آرتروز زانو کاهش نمی دهد.
  • مثانه بیش فعال : تحقیقات اولیه نشان می دهد که قرار دادن سدیم کندرویتین سولفات داخل مثانه از طریق یک کاتتر ادراری ،کیفیت زندگی را در افراد مبتلا به مثانه بیش فعال بهبود می بخشد.
  • بیماری های قلبی
  • پوکی استخوان
  • کلسترول بالا

شواهد بیشتری مورد نیاز است تا از کندرویتین سولفات در موارد بالا استفاده شود.

 

 

عوارض جانبی کندرویتین سولفات


کندرویتین سولفات وقتی به صورت خوراکی یا به عنوان محلول چشمی در طول عمل آب مروارید استفاده شود نسبتا ایمن است.

کندرویتین سولفات استفاده شده از طریق خوراکی در تحقیقات به مدت 6 سال ایمن است.

همچنین، کندرویتین سولفات به وسیله اداره غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تایید شده است که به عنوان یک راه حل چشم در جراحی آب مروارید استفاده می شود.

اما برخی نگرانی ها درباره ی  ایمنی کندروتین سولفات وجود دارد برای اینکه این ماده از حیوانات به دست می آید.برخی افراد نگرانند که تولید غیر ایمن محصولات ممکن است باعث آلودگی محصولات حاوی کندروتین سولفات با بافت های آلوده حیوانات مانند بافت هایی که باعث انتقال جنون گاوی می شوند.

تاکنون گزارشی درباره ی ایجاد بیماری کندروتین در انسان نبوده است و احتمال آن کم است.

این ماده می تواند باعث تهوع و درد ضعیف شکمی شود.

دیگر عوارض جانبی که گزارش شده شامل:نفخ،اسهال،یبوست،سردرد،تورم پلک چشم،تورم پاها،ریزش مو،راش پوستی و ضربان قلب نامنظم 

برخی محصولات کندروتین حاوی مقدار اضافی از منگنز می باشند.از پزشک خود درباره ی قابل اطمینان بودن برند آن سوال کنید.

کندروتین وقتی به داخل ماهیچه در کوتاه مدت  تزریق شود ،وقتی به صورت کوتاه مدت روی پوست قرار گیرد ،به عنوان قطره چشمی در کوتاه مدت و وقتی به داخل مثانه از طریق کاتتر وارد می شود احتمالا ایمن است.

ملاحظات و هشدارها:

  • بارداری و شیردهی : به اندازه کافی اطلاعات قابل اعتماد  در مورد ایمنی استفاده از سولفات کندرویتین در دوران بارداری و شیردهی وجود ندارد. پس اگر باردار هستید از خوردن آن اجتناب نمایید.
  • آسم :این نگرانی وجود دارد که   کندرویتین سولفات ممکن است آسم را بدتر  کند . اگر شما مبتلا به آسم هستید در استفاده از  کندروتین سولفات  احتیاط کنید.
  • اختلالات لخته شدن خون:در تئوری، تجویز کندرویتین سولفات ممکن است خطر خونریزی در افراد مبتلا به اختلالات لخته شدن خون را افزایش  دهد.
  • سرطان پروستات : تحقیقات اولیه نشان می دهد که کندرویتین ممکن است سبب گسترش یا عود سرطان پروستات شود. این اثر با مکمل های کندرویتین سولفات نشان داده نشده است. با این حال، تا زمانی که اطلاعات کافی در مورد ایمن بودن کندرویتین سولفات در سرطان پروستات وجود ندارد اگر شما سرطان پروستات دارید و یا در معرض خطر بالا (برادر یا پدر مبتلا به سرطان پروستات) هستید از خوردن آن خودداری کنید.

تداخلات کندرویتین سولفات


تداخلات متوسط(هنگام استفاده همزمان هوشیار باشید):

وارفارین (کومادین) :وارفارین به منظور کاهش سرعت لخته شدن خون استفاده می شود. چندین گزارش وجود دارد که نشان می دهند که مصرف کندرویتین با گلوکوزآمین سبب افزایش اثر وارفارین (کومادین) در لخته شدن خون می شود. این می تواند سبب کبودی و خونریزی شود که می تواند جدی باشد.از کندروتین اگر همزمان وارفارین مصرف می کنید ،استفاده نکنید.

مقدار مصرفی مجاز کندرویتین سولفات


جهت مشاهده این قسمت به قسمت کاربری وارد شوید
به اشتراک بگذارید
دکتر سپیده صالحی
دکتر سپیده صالحی

من سپیده صالحی مدیر بخش محتوای علمی سیبویه و دانشجوی سال آخر داروسازی هستم حدود دوسال با سیبویه در زمینه تولید محتوا همکاری میکنم .