گرده زنبور عسل

گرده زنبور عسل

بررسی اجمالی خواص گرده زنبور عسل


گرده زنبور عسل (Bee pollen) به گرده گلی که روی پا و بدن زنبور های کارگر قرار دارد (توسط آن ها جمع آوری شده) اشاره داشته که ممکن است حاوی مقداری از شهد و بزاق زنبور نیز باشد. این گرده ها از بسیاری از گیاهان جمع آوری شده اند در نتیجه محتویات آن می تواند به طور قابل توجهی متفاوت باشد. گرده زنبور عسل را با زهر زنبور، عسل یا عسل غنی (عسلی که بچه زنبورها از آن تغذیه می‌کنند) اشتباه نگیرید.

مردم از این ماده برای تغذیه، به عنوان محرک اشتها، بهبود استقامت و عملکرد ورزشکاران، پیری زودرس، سندرم پیش قاعدگی (PMS)،  تب یونجه (التهاب مخاط بینی: allergic rhinitis)، زخم های دهانی، درد مفاصل (رماتیسم)، ادرار دردناک، اختلالات پروستات و بیماری های رادیواکتیوی استفاده می کنند.

همچنین برای کاهش وزن، مشکلات خونریزی از جمله سرفه کردن خون یا بالا آوردن خون، اسهال خونی، خونریزی بینی، خونریزی مغزی و مشکلات قاعدگی استفاده می شود.

گرده زنبور عسل همچنین برای مشکلات دستگاه گوارشی از جمله یبوست، اسهال، التهاب دستگاه گوارش (enteritis) و کولیت استفاده می شود. بعضی از مردم از آن به عنوان تونیک عمومی به منظور افزایش جریان ادرار و برای مسمویت الکی استفاده می کنند.

این ماده به صورت موضعی برای مراقبت از پوست در محصولات نرم کننده پوست و درمان اگزما، جوش و بثورات پوشک کاربرد دارد.

ادعایی مبنی بر اینکه آنزیم های گرده زنبور عسل (مواد شیمیایی که در واکنش های شیمیایی کمک کننده هستند) مزایای درمانی مختلفی را ارائه می دهند وجود دارد. البته هر آنزیمی که در گرده زنبور عسل وجود داشته باشد احتمالا در دستگاه گوارش هضم (تجزیه) می شود و هیچ شواهد قابل اطمینانی که نشان دهد آنزیم های گرده زنبور عسل یا سایر ترکیباتی که در آن وجود دارد، به عنوان یک روش درمانی موثر باشد وجود ندارد.

 

چگونه عمل می کند؟

تصور می شود آنزیم های درون گرده زنبور عسل همانند دارو عمل می کنند. البته این آنزیم ها در معده تجزیه می شوند پس به نظر نمی رسد که گرده زنبور عسل اثر خاصی داشته باشد.

موارد استفاده گرده زنبور عسل


امکان دارد غیر موثر باشد برای:

  • عملکرد ورزشکاران: تحقیقات نشان می دهند که مصرف مکمل های گرده زنبور عسل به صورت خوراکی به نظر نمی رسد باعث بهبود عملکرد ورزشکاران شود.

اطلاعات ناکافی برای:

  • سندر پیش قاعدگی (PMS): تحقیقات اولیه نشان می دهد که مصرف محصول ترکیبی خاصی به نام (Femal, Natumin Pharma) به نظر می رسد برخی از علائم PMS از جمله زودرنجی، افزایش وزن و نفخ در دو چرخه قاعدگی پشت سر هم را کاهش دهد. این محصول حاوی 6 میلی گرم عسل غنی، 36 میلی گرم عصاره گرده زنبور عسل، گرده زنبور عسل و 120 میلی گرم عصاره مادگی در هر قرص می باشد که روزانه 2 قرص مصرف می شود.
  • محرک اشتها
  • پیری زودرس
  • تب یونجه
  • زخم های دهانی
  • درد مفاصل
  • ادرار دردناک
  • اختلالات پروستات
  • خونریزی بینی
  • مشکلات قاعدگی
  • یبوست
  • اسهال
  • کولیت
  • کاهش وزن
  • سایر شرایط

مدارک بیشتری نیاز است تا بتوان این ماده را برای موارد استفاده ی ذکر شده موثر شمرد.

عوارض جانبی گرده زنبور عسل


گرده زنبور عسل به صورت خوراکی تا حداکثر 30 روز مصرف امکان دارد بی خطر باشد. همچنین شواهدی وجود دارد که به نظر می رسد مصرف روزانه 2 قرص از محصول ترکیبی خاصی که حاوی 6 میلی گرم عسل غنی، 36 میلی گرم عصاره گرده زنبور عسل، گرده زنبور عسل و 120 میلی گرم عصاره مادگی در هر قرص می باشد به مدت حداکثر 2 ماه بی خطر است.

بیشتری نگرانی امنیت مصرف این محصولات واکنش های حساسیتی آن ها می باشد. گرده زنبور عسل می تواند باعث واکنش های حساسیتی جدی در افرادی که به این ماده حساسیت دارند شود.

همچنین شواهد جداگانه دیگری نیز از عوارض جانبی جدی شامل آسیب های کبدی و کلیوی وجود دارد. اما مشخص نیست که در حقیقت آیا گرده زنبور عسل باعث این عوارض شده یا عامل دیگری مسبب آن بوده است.

توصیه های خاص و هشدارهای مصرف:

بارداری و شیردهی: مصرف گرده زنبور عسل در دوره بارداری و شیردهی امکان دارد خطرناک باشد. نگرانی هایی وجود دارد که این ماده ممکن است باعث تحریک رحم شده و بارداری را به خطر بیندازد. از مصرف آن خودداری کنید. همچنین بهتر است از مصرف آن در هنگام شیردهی نیز پرهیز شود. اطلاعات کافی درباره ی اثرگذاری این ماده بر روی نوزاد وجود ندارد.

حساسیت به گرده: مصرف مکمل های گرده زنبور عسل می تواند باعث واکنش های حساسیتی جدی در افرادی که به گرده حساسیت دارند شود. علائم آن شامل خارش، ورم، تنگی نفس، سبک سری و واکنش های شدید کل بدن (آنافیلاکسی) می باشد.

تداخلات گرده زنبور عسل


در حال حاضر هیچگونه اطلاعاتی درباره ی تداخلات گرده زنبور عسل وجود ندارد.

مقدار مصرفی مجاز گرده زنبور عسل


جهت مشاهده این قسمت به قسمت کاربری وارد شوید
به اشتراک بگذارید
سیدمحمود حیدری
سیدمحمود حیدری