
کنجد
بررسی اجمالی خواص کنجد
کنجد گیاهی است که جهت تهیه روغن از دانههای آن، کشت داده میشود. در نواحی استوایی و نیمه استوایی آمریکا، آفریقا و آمریکای جنوبی یافت میشود. دانههای کنجد در مقایسه با گیاهان مشابه مثل بادام زمینی، سویا و کلزا دارای بیشترین مقدار روغن میباشد. دانههای کنجد همچنین منبع غنی پروتئین، ویتامین و آنتی اکسیدان میباشند.
مردم کنجد را به صورت خوراکی جهت موارد زیر استفاده میکنند:
بیماری آلزایمر، کم خونی، التهاب مفاصل، پیشگیری از بیماری قلبی، آب مروارید، یبوست، بالا بودن کلسترول، نازایی در مردان، یائسگی، پوکی استخوان، درد، زخم معده، سرطان معده، سکته، کاهش وزن.
روغن کنجد بصورت موضعی جهت موارد زیر استفاده میشود:
چروک شدن پوست. ریزش مو، اضطراب، سوریازیس، زگیل، ترمیم زخم، پیشگیری از گزش حشره، یخ زدگی.
روغن کنجد تزریقی جهت بهبود تار صوتی استفاده میشود.
روغن کنجد در غذا جهت پخت و پز و تهیه سس استفاده میشود. دانههای کنجد به عنوان طعم دهنده به غذا اضافه میشود.
چگونه کار میکند؟
به نظر می رسد کنجد سیستم ایمنی را تقویت میکند و از این طریق سبب تسریع بهبودی زخم میشود. کنجد ممکن است سرعت جذب قند خون را کاهش دهد. این اثر ممکن است به افراد مبتلا به دیابت کمک کند. کنجد ممکن است بتواند باکتریایی هایی را که موجب تشکیل پلاک میشوند، برطرف کند. کنجد حاوی کلسیم میباشد که ممکن است بتواند به درمان ریکتز کمک کند. همچنین این گیاه دارای خواص آنتی اکسیدانی و ضد التهابی میباشد.
موارد استفاده کنجد
کنجد ممکن است در موارد زیر موثر باشد:
سرفه: تحقیقات نشان میدهد که مصرف خوراکی روغن کنجد در زمان خواب به مدت ۳ شب، سرفه کودکان مبتلا به سرماخوردگی را بهبود نمیبخشد.
شواهد کافی جهت مصرف کنجد در موارد زیر موجود نیست و نیاز به مدارک بیشتری جهت اثبات اثربخشی آن در این موارد میباشد:
کاهش وزن ناشی از ابتلا به ایدز: تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف روزانه مکمل با پایه نخود و کنجد به مدت ۳ ماه به همراه مصرف آنتی بیوتیکها به افزایش وزن در افراد مبتلا به ایدزی که دائما مریض هستند، کمک میکند.
سوختگی: تحقیقات اولیه نشان میدهد که مصرف پماد سوختگی حاوی روغن کنجد، بتا-سیتوسترول، بربرین و اجزای دیگر برای هر ۴ ساعت باعث افزایش سرعت ترمیم زخم و کاهش درد در افراد مبتلا به سوختگی میشود.
دیابت: تحقیقات اولیه نشان میدهد که جایگزین کردن روغن های مختلف پخت و پز با محصولی خاص از روغن کنجد (Idhayam Gingelly oil, V.V.V. & Songs, Virudhunagar, Tamilnadu, India) به مدت ۴۵ روز، قند خون را در افراد مبتلا به دیابت که گلیبنکلاماید هم مصرف میکنند، کاهش میدهد.
التهاب لثه: تحقیقات اولیه نشان میدهد که قرقره کردن روغن کنجد در دهان به مدت ۱ دقیقه قبل از مسواک کردن در صبح و به مدت ۱۰ روز احتمال تشکیل پلاک دهانی و التهاب لثه را در پسرهای مبتلا به التهاب لثه کم میکند.
بالا بودن فشار خون: تحقیقات اولیه نشان میدهد که جایگزین کردن روغن های مختلف خوراکی با محصولی خاص از روغن کنجد (Idhayam Gingelly oil, V.V.V. & Songs, Virudhunagar, Tamilnadu, India)، فشار خون را در افراد مبتلا به پرفشاری خون که سایر داروهای کاهنده فشار خون مصرف میکنند، کاهش میدهد.
رشد نوزاد: تحقیقات اولیه نشان میدهد که ماساژ روزانه نوزاد با روغن کنجد به مدت ۴ هفته سبب بهبود رشد میشود.
ریکتز: تحقیقات اولیه نشان میدهد که اضافه کردن غذاهای غنی از کلسیم به رژیم غذایی مثل کنجد باعث بهبود بیماری ریکتز در کودکان میشود.
انسداد روده کوچک: تحقیقات اولیه نشان میدهد که دادن روغن کنجد به بیمار از راه بینی به همراه درمانهای رایج در افراد مبتلا به انسداد روده کوچک در مقایسه با افرادی که تنها درمان استاندارد را دریافت میکنند نیاز به جراحی را کمتر میکند.
سایر مواردی که نیاز به مدارک بیشتر جهت اثبات اثربخشی کنجد میباشند:
بیماری آلزایمر، کم خونی، التهاب مفاصل، پیشگیری از بیماری قلبی، آب مروارید، یبوست، بالا بودن کلسترول، نازایی در مروان، یائسگی، پوکی استخوان، سرطان معده، سکته، کاهش وزن، چروک شدن پوست، ریزش مو، یخ زدگی، سوریاطیس، زگیل، ترمیم زخم، پیشگیری از گزش حشره، بهبود تار صوتی.
عوارض جانبی کنجد
مصرف خوراکی کنجد در مقادیر موجود در رژیم غذایی احتمالا بیخطر باشد.
مصرف کنجد از راه بینی (از طریق لوله یا اسپری تنفسی) در کوتاه مدت ممکن است بیخطر باشد. اسپری بینی حاوی روغن کنجد به نام Nozoil بدون خطر به مدت ۲۰ روز استفاده شده است.
اطلاعات کافی در خصوص ایمنی مصرف کنجد از راههای دیگر موجود نیست.
توصیه ها و هشدارهای مخصوص:
بارداری و شیردهی: مصرف خوراکی روغن کنجد در مقادیر موجود در رژیم غذایی احتمالا بی خطر باشد. اطلاعات کافی در خصوص ایمنی مصرف کنجد در مقادیر دارویی در این دوران موجود نیست. بهتر است احتیاط کنید و از مصرف آن اجتناب کنید.
کودکان: مصرف کنجد در کودکان در مقادیر موجود در رژیم غذایی احتمالا بی خطر می باشد. مصرف دارویی آن به روش خوراکی ممکن است در کوتاه مدت بی خطر باشد. دز ۵ میلی لیتر روغن کنجد به مدت ۳ شب قبل از خواب، بدون خطر استفاده شده است.
دیابت: کنجد ممکن است قند خون را تغییر دهد. بصورت نظری، کنجد ممکن است کنترل قند خون را در افراد مبتلا به دیابت تحت تاثیر قرار دهد.
پایین بودن فشار خون: کنجد ممکن است فشار خون را کاهش دهد. بصورت نظری، کنجد ممکن است سبب افت شدید فشار خون در افرادی که داروهای کاهنده فشار خون استفاده میکنند، شود.
جراحی: کنجد ممکن است سطح قند خون را تغییر دهد. بصورت نظری، کنجد ممکن است با روند کنترل قند خون قبل و در هنگام جراحی تداخل ایجاد کند. در صورت داشتن برنامه جراحی، ۲ هفته قبل از جراحی، مصرف کنجد را قطع کنید.
تداخلات کنجد
در حال حاضر اطلاعات کافی در خصوص تداخلات کنجد موجود نیست.
مقدار مصرفی مجاز کنجد
