چای پوئر (Pu-erh)

چای پوئر (Pu-erh)

بررسی اجمالی خواص چای پوئر (Pu-erh)


چای پوئر (Pu-erh) از برگ ها و ساقه های گیاه کاملیا سیننسیس (Camellia sinensis) تهیه می شود. از این گیاه برای ساخت چای سبز، چای اولونگ و چای سیاه استفاده می شود. در واقع گیاه اولیه در هر سه نوع یکسان بوده اما روش (فرآیند)های مختلفی برای ساخت آن ها به کار برده شده است. چای سبز تخمیر نشده، چای اولونگ نیمه تخمیر شده، چای سیاه به طور کامل تخمیر شده است و چای Pu-erh بعد از گذشتن مدت زمان قابل توجهی از فرآیند تخمیر می باشد. این به معنی بوده که فرآیندی که چای Pu-erh طی می کند ابتدا تخمیر شدن و سپس نگهداری برای مدت طولانی (به اصطلاح پیر شدن (aging)) تحت رطوبت بالا است. همچنین انواعی که که برای مدت طولانی تری نگه داری می شودن، به نظر می رسد طعم بهتری داشته باشند. البته ممکن است بوی کپک زده و مزه مانده ای نیز بدهند زیرا بعضی مواقع در طی زمان نگهداری، توسط کپک و یا باکتری ها مورد حمله قرار می گیرند. چای Pu-erh اغلب در منطقه یونان در جنوب غربی چین تولید می شود. همچنین در تایوان نیز محبوبیت کسب کرده است. از این نوع چای برای مصارف دارویی نیز استفاده می شود.

چای Pu-erh برای ارتقا (تقویت) آمادگی ذهنی و تیز هوشی و همچنین برای کاهش کلسترول بالا استفاده می شود.

 

چگونه عمل می کند؟

چای Pu-erh حاوی کافئین است. البته به اندازه چای های دیگر کافئین ندارد. کافئین سیستم عصبی مرکزی (CNS)، قلب و ماهیچه ها را تحریک می کند. این چای همچنین حاوی آنتی اکسیدان ها و دیگر موادی بوده که ممکن است از قلب و عروق خونی محافظت کنند.

کاربردهایی از چای Pu-erh در کاهش کلسترول دیده شده است زیرا برخلاف دیگر چای ها، این چای حاوی مقادیر کمی لووستاتین می باشد. لووستاتین یک داروی تجویز شده برای کاهش کلسترول است. محققان تصور می کنند باکتری هایی که چای Pu-erh را آلوده می کنند، ممکن است به صورتی باعث تولید لووستاتین در طی چرخه زندگیشان شوند. محققان حیوانی اشاره کرده اند که این چایی ممکن است باعث کاهش چربی های خاصی در خون به نام تری گلیسیرید و همچنین کلسترول تام و "نوع بد" کلسترول (لیپوپروتئین کم-چگال (LDL)) شود. همچنین ممکن است باعث افزایش کلسترول "خوب" (لیپوپروتئین پر-چگال (HDL)) شود.

موارد استفاده چای پوئر (Pu-erh)


امکان دارد موثر باشد برای:

  • آمادگی (هوشیاری) ذهنی: این چایی حاوی کافئین بوده و به نظر می رسد وقتی در طول روز مصرف شود، باعث جلوگیری از کاهش آمادگی ذهنی و تیزهوشی گردد.

اطلاعات ناکافی برای:

  • کلسترول بالا
  • سایر شرایط

مدارک بیشتری نیاز است تا بتوان این چای را برای موارد استفاده ی ذکر شده موثر شمرد.

عوارض جانبی چای پوئر (Pu-erh)


مصرف این چای در مقادیر متوسط ممکن است بی خطر باشد. البته استفاده بیش از اندازه (بیشتر از 5 فنجان در روز) می تواند باعث بروز عوارض جانبی به دلیل وجود کافئین شود. این عوارض جانبی می تواند با شدت های کم یا زیاد شامل سر درد، عصبی بودن، مشکلات خواب، استفراغ، اسهال، کج خلقی (زودرنجی)، ضربان قلب نامنظم، لرزش، سوزش سر دل، گیجی، شنیدن صدای زنگ در گوش، تشنج و سردرگمی باشد.

توصیه های خاص و هشدارهای مصرف:

بارداری و شیردهی: مصرف مقادیر کم این چای در شرایط بارداری و شیردهی مضر نمی باشد. البته بیشتر از 2 فنجان در روز مصرف نکنید. کافئین بیش از حد ممکن است باعث سقط جنین، زایمان زودرس، وزن کم هنگام تولد و آسیب هایی به نوزاد شود.

اگر در حال شیردهی هستید، اعتدال در نوشیدن این چای نیز مهم می باشد. کافئین از شیر مادر عبور کرده در نتیجه مادران شیرده باید مقدار مصرفی کافئین خود را کنترل کنند تا از حد مشخص شده عبور نکند. مصرف کافئین در مقادیر زیاد هنگام شیردهی ممکن است خطرناک باشد. همچنین می تواند باعث مشکلات خواب، کج خلقی و افزایش فعالیت روده در نوزادان شیرخوار شود.

کودکان: به نظر می رسد مصرف این چای توسط کودکان در مقادیری که معمولا در غذا و نوشیدنی ها یافت می شود بی خطر باشد.

اختلالات اضطرابی: کافئین موجود در این چای ممکن است این اختلالات را بدتر کند.

اختلالات خونریزی: نگرانی هایی وجود دارد که این چای به دلیل وجود کافئین ممکن است باعث بدتر شدن اختلالات خونریزی شود. با احتیاط آن را مصرف کنید.

اختلالات قلبی: کافئین موجود در این چای می تواند باعث بروز ضربان های قلبی نامنظم در بعضی از افراد شود. اگر مشکل قلبی دارید، با احتیاط آن را مصرف کنید.

دیابت: بعضی از محققان باور دارند که کافئین ممکن است بر روی مقدار جذبی شکر اثر گذاشته و باعث بدتر شدن دیابت شود. اما اثر گیاهان و نوشیدنی های حاوی کافئین مانند چای Pu-erh مورد مطالعه قرار نگرفته است. اگر مبتلا به دیابت هستید، با احتیاط این چای را مصرف کنید.

اسهال: این چای حاوی کافئین بوده و می تواند باعث بدتر کردن اسهال شود (مخصوصا وقتی در مقادیر زیاد مصرف شده باشد).

سندرم روده تحریک پذیر (IBS): این چای حاوی کافئین بوده و می تواند باعث بدتر شدن اسهال و در نتیجه بدتر شدن علائم IBS شود (مخصوصا وقتی در مقادیر زیاد مصرف شده باشد).

یک اختلال چشمی به نام آب سیاه (گلوکوما): کافئین موجود در این چای فشار درون چشم را افزایش می دهد. این افزایش در عرض 30 دقیقه رخ داده و حداقل 90 دقیقه بعد از نوشیدن این چای طول می کشد.

فشار خون بالا: کافئین موجود در این چای ممکن است باعث افزایش فشار خون در افرادی که فشار خون بالا دارند شود. البته این اثر ممکن است در افرادی که به طور مداوم کافئین مصرف می کنند کمتر باشد.

استخوان های ضعیف (پوکی استخوان): کافئین موجود در این چای می تواند مقدار کلسیم دفع شده از ادرار را افزایش دهد. اگر مبتلا به پوکی استخوان هستید و یا تراکم استخوانی کمی دارید، نباید بیش تر از روزانه 300 میلی گرم (2-3 فنجان) در روز کافئین مصرف کنید. همچنین بهتر است کلسیم اضافه مصرف کرده تا جبران کلسیمی که ممکن است از ادرار دفع شده باشد شود. خانم های مسن مبتلا به اختلالات ارئی که بر نحوه استفاده از ویتامین D تاثیر می گذارد، باید کافئین را با احتیاط مصرف کنند. ویتامین D همراه با کلسیم برای ساخت استخوان ها استفاده می شود.

تداخلات چای پوئر (Pu-erh)


تداخلات جدی (این داروها را همزمان مصرف نکنید):

  • تداخل با آمفتامین ها (Amphetamines):

داروهای محرک مانند آمفتامین ها باعث سرعت دادن به سیستم عصبی می شوند و در نتیحه می توانند باعث ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی) در شخص شوند و ضربان قلب را افزایش دهند. کافئین موجود در چای Pu-erh نیز ممکن است باعث سرعت دادن به سیستم عصبی شود و مصرف آن همراه با داروهای محرک می تواند مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا ایجاد کند. از مصرف همزمان این چای و داروهای محرک خودداری کنید.

  • تداخل با سایمتیدین (تاگامت):

این چای حاوی کافئین است که توسط بدن تجزیه می شود. سایمتیدین می تواند باعث کاهش سرعت تجزیه کافئین شده و در نتیجه، مصرف همزمان این دارو و چای Pu-erh ممکن است باعث افزایش خطر عوارض جانبی این ماده از جمله ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، سر درد، ضربان قلب بالا و غیره شود.

  • تداخل با کوکائین:

داروهای محرک مانند کوکائین باعث سرعت دادن به سیستم عصبی می شوند و در نتیحه می توانند باعث ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی) در شخص شوند و ضربان قلب را افزایش دهند. کافئین موجود در چای Pu-erh نیز ممکن است باعث سرعت دادن به سیستم عصبی شود و مصرف آن همراه با داروهای محرک می تواند مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا ایجاد کند. از مصرف همزمان این چای و داروهای محرک خودداری کنید.

  • تداخل با افدرین (Ephedrine):

داروهای محرک باعث سرعت دادن به سیستم عصبی می شوند. کافئین (موجود در چای Pu-erh) و افدرین هردو جز داروهای محرک می باشند. مصرف کافئین همراه با افدرین ممکن است باعث تحریک بیش از حد شده و در بعضی مواقع عوارض جانبی جدی و مشکلات قلبی ایجاد کند. از مصرف همزمان محصولات حاوی کافئین و افدرین خودداری کنید.

تداخلات حد متوسط (در صورت مصرف همزمان هوشیار باشید):

  • تداخل با ادنوزین (Adenocard):

چای Pu-erh حاوی کافئین است. کافئین موجود در این چای ممکن است جلوی اثرگذاری ادنوزین را بگیرد. ادنوزین معمولا توسط پزشکان برای انجام آزمایشی روی قلب (به نام آزمون استرس قلب: cardiac stress test) استفاده می شود.  از مصرف این چای یا هر محصول حاوی کافئین حداقل 24 ساعت قبل از آزمون استرس قلب خودداری کنید.

  • تداخل با آنتی بیوتیک ها (آنتی بیوتیک های کینولونی):

بدن کافئین را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. بعضی از آنتی بیوتیک ها می توانند باعث کاهش سرعت تجزیه کافئین شده و در نتیجه، مصرف همزمان این آنتی بیوتیک ها و چای Pu-erh می تواند باعث افزایش خطر عوارض جانبی این ماده از جمله ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، سر درد، ضربان قلب بالا و غیره شود.

  • تداخل با کلوزاپین (کلوزاریل):

بدن کلوزاپین را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. به نظر می رسد کافئین موجود در چای Pu-erh باعث کاهش سرعت تجزیه این دارو شود. مصرف همزمان این چای و کلوزاپین می تواند اثرات و عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد.

  • تداخل با دی پیریدامول (پرزانتین):

چای Pu-erh حاوی کافئین است. کافئین موجود در این چای ممکن است جلوی اثرگذاری دی پیریدامولرا بگیرد. ادنوزین معمولا توسط پزشکان برای انجام آزمایشی روی قلب (به نام آزمون استرس قلب: cardiac stress test) استفاده می شود.  از مصرف این چای یا هر محصول حاوی کافئین حداقل 24 ساعت قبل از آزمون استرس قلب خودداری کنید.

  • تداخل با دی سولفیرام (Antabuse):

بدن کافئین را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. دی سولفیرام می توانند باعث کاهش سرعت تجزیه کافئین شده و در نتیجه، مصرف چای Pu-erh (که حاوی کافئین است) همراه با دی سولفیرام ممکن است باعث افزایش اثرگذاری و عوارض جانبی کافئین از جمله ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، بیش فعالی، کج خلقی و غیره شود.

  • تداخل با استروژن:

بدن کافئین موجود در چای Pu-erh را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. استروژن می توانند باعث کاهش سرعت تجزیه کافئین شده و در نتیجه، مصرف چای Pu-erh همراه با استروژن می تواند باعث ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، سر درد، ضربان قلب سریع و عوارض جانبی دیگر شود. اگر در حال مصرف استروژن هستید، مقدار کافئین مصرفیتان رو کاهش دهید.

  • تداخل با فلووکسامین (Luvox):

بدن کافئین موجود در چای Pu-erh را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. فلووکسامین می توانند باعث کاهش سرعت تجزیه کافئین شود. مصرف چای Pu-erh همراه با فلووکسامین می تواند باعث تجمع زیاد کافئین در بدن شده و اثرات و عوارض جانبی کافئین را افزایش دهد.

  • تداخل با لیتیوم:

بدن در حالت طبیعی لیتیوم را دفع می کند. کافئین موجود در چای Pu-erh می تواند باعث افزایش دفع لیتیوم از بدن گردد. اگر در حال مصرف لیتیوم هستید و از محصولاتی که حاوی کافئین بوده استفاده می کنید، به آرامی از مقدار مصرف کافئین خود بکاهید. قطع استفاده سریع کافئین می تواند باعث افزایش اثرات جانبی لیتیوم شود.

  • تداخل با داروهای مصرفی برای آسم (آگونیست های بتا-آدرنرژیک):

چای Pu-erh حاوی کافئین بوده که این ماده می تواند قلب را تحریک کند. بعضی از داروهای مصرفی برای آسم نیز می توانند قلب را تحریک کنند. مصرف همزمان کافئین با این داروها ممکن است باعث تحریک بیش از حد شده و مشکلات قلبی ایجاد کند.

  • تداخل با داروهای مصرفی برای افسردگی (MAOIs):

چای Pu-erh حاوی کافئین بوده که این ماده می تواند بدن را تحریک کند. بعضی از داروهای مصرفی برای افسردگی نیز می توانند بدن را تحریک کنند. مصرف چای Pu-erh همراه با این داروها ممکن است باعث عوارض جانبی جدی از جمله ضربان قلب تند، فشار خون بالا، عصبی بودن و غیره شود.

  • تداخل با داروهایی که سرعت انعقاد خون را کاهش می دهند (داروهای ضد انعقاد خون):

چای Pu-erh حاوی کافئین بوده که این ماده ممکن است باعث کاهش سرعت انعقاد خون شود. استفاده از این چای همراه با داروهای مصرفی که سرعت انعقاد خون را کاهش می دهند ممکن است باعث افزایش احتمال کبودی و خونریزی شود.

  • تداخل با نیکوتین:

داروهای محرک مانند نیکوتین باعث سرعت دادن به سیستم عصبی می شوند و در نتیحه می توانند باعث ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی) در شخص شوند و ضربان قلب را افزایش دهند. کافئین موجود در چای Pu-erh نیز ممکن است باعث سرعت دادن به سیستم عصبی شود و مصرف آن همراه با داروهای محرک می تواند مشکلات جدی از جمله افزایش ضربان قلب و فشار خون بالا ایجاد کند. از مصرف همزمان این چای و داروهای محرک خودداری کنید.

  • تداخل با فنوباربیتال (Nembutal):

اثر محرک کافئین موجود در چای Pu-erh می تواند از اثرات خواب آوری فنوباربیتال جلوگیری کند.

  • تداخل با فنیل پروپانول آمین:

کافئین موجود در چای Pu-erh می تواند باعث تحریک بدن شود. فنیل پروپانول آمین نیز می تواند بدن را تحریک کند. مصرف چای Pu-erh همراه با این دارو ممکن است باعث تحریک بیش از حد شده و ضربان قلب و فشار خون را افزایش دهد. همچنبن باعث ایجاد حس عصبی بودن و اضطراب می شود.

  • تداخل با ریلوزول (Rilutek):

بدن ریلوزول را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. مصرف چای Pu-erh می تواند باعث کاهش سرعت تجزیه این دارو شده و اثرات و عوارض جانبی این دارو را افزایش دهد.

  • تداخل با تئوفیلین:

چای Pu-erh حاوی کافئین است. کافئین همانند تئوفیلین عمل می کند. این ماده همچنین باعث کاهش دفع تئوفیلین می شود. مصرف این چای همراه با تئوفیلین ممکن است باعث افزایش اثرات و عوارض جانبی این دارو شود.

  • تداخل با وراپامیل (Calan, Covera, Isoptin, Verelan):

بدن کافئین موجود در چای Pu-erh را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. وراپامیل می تواند باعث کاهش دفع کافئین از بدن شده و در نتیجه مصرف این چای همراه با وراپامیل می تواند باعث افزایش احتمال خطر عوارض جانبی کافئین از جمله ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، سر درد و افزایش ضربان قلب شود.

تداخلات جزئی (در صورت مصرف همزمان مراقب باشید):

  • تداخل با الکل:

بدن کافئین موجود در چای Pu-erh را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. الکل می تواند باعث کاهش دفع کافئین از بدن شود. مصرف این چای همراه با الکل می تواند باعث افزایش مقدار کافئین در جریان خون شده و عوارض جانبی آن از جمله ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، سر درد و ضربان قلب سریع را افزایش دهد.

  • تداخل با قرص های ضدبارداری:

بدن کافئین موجود در چای Pu-erh را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. قرص های ضدبارداری می تواند باعث کاهش دفع کافئین از بدن شده و در نتیجه مصرف این چای همراه با قرص های ضدبارداری می تواند باعث ایجاد حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، سر درد و ضربان قلب سریع و عوارض جانبی دیگر شود.

  • تداخل با فلوکونازول (Diflucan):

چای Pu-erh حاوی کافئین می باشد. بدن کافئین را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. فلوکونازول ممکن است باعث کاهش دفع کافئین از بدن شود. استفاده از این چای همراه با فلوکونازول ممکن است خطر عوارض جانبی کافئین از جمله عصبی بودن، اضطراب و بی خوابی را افزایش دهد.

  • تداخل با داروهای مصرفی برای دیابت (داروهای ضد دیابت):

چای Pu-erh ممکن است باعث افزایش قند خون شود. داروهای ضد دیابت برای کاهش قند خون استفاده می شوند. چای Pu-erh با افزایش قند خون، ممکن است باعث کاهش اثرگذاری داروهای مصرفی برای دیابت شود. قند خون خود را به دقت کنترل کنید. دوز مصرفی داروی ضد دیابتتان ممکن است نیاز به تغییر داشته باشد.

  • تداخل با مگزلیتین (Lamisil):

چای Pu-erh حاوی کافئین است. بدن کافئین را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. مگزلیتین می تواند باعث کاهش دفع کافئین شود. استفاده از مگزلیتین همراه با این چای ممکن است باعث افزایش اثرات و عوارض جانبی کافئین چای Pu-erh گردد.

  • تداخل با تربینافین (Lamisil):

بدن کافئین موجود در چای Pu-erh را تجزیه کرده تا آن را دفع کند. تربینافین می تواند باعث کاهش سرعت دفع کافئین از بدن شده و باعث افزایش خطر عوارض جانبی آن از جمله حس ترس و وحشت زدگی (عصبی)، سر درد، افزایش ضربان قلب و عوارض جانبی دیگر شود.

    مقدار مصرفی مجاز چای پوئر (Pu-erh)


    جهت مشاهده این قسمت به قسمت کاربری وارد شوید
    به اشتراک بگذارید
    سیدمحمود حیدری
    سیدمحمود حیدری