
برای اولین بار، دارویی به طور خاص برای درمان سرطان پستان ایجاد شده توسط ژن جهش یافته BRCA شناسایی شد.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) تایید روش درمانی olaparib (AstraZeneca) را جهت درمان سرطان متاستاتیک پستان در بیماران با جهش خاص ژن BRCA ارثی گسترش داده است.
این بیماران را میتوان با استفاده از تست ژنتیکی مورد تایید FDA (در آزمایشگاه های ژنتیکی Myriad) با استفاده از روش BRAS Analysis CDx شناسایی نمود.
مرکز نامبرده یادآور می شود که حدود 10 تا 15 درصد از بیماران، مبتلا به هر نوع سرطان پستان دارای ژن جهش یافتهBRCA هستند.
olaparib به عنوان نوعی مهار کننده پلیمراز آنزیمی پلیپوراز (ADP-ribose) (PARP) عمل میکند که در اصلاح DNA آسیب دیده دخیل می باشد.
با مسدود کردن این آنزیم، احتمال اصلاح و ترمیم DNA موجود در داخل سلول های سرطانی به همراه ژن های BRCA آسیب دیده کمتر مشاهده شده است، در اینصورت این امر منجر به مرگ سلول و احتمالا کاهش یا توقف رشد تومور خواهد شد.
پیش از این Olaparib نیز برای استفاده در درمان سرطان تخمدان توسط ژن جهش یافته BRCA موجود در رگه زایشی مورد تایید واقع شده بود. تاییدیه آن که برای اولین بار در سال 2014 اعطا شده است، برای استفاده در سرطان پیشرفته تخمدان BRCA در بیمارانی که سه یا بیشتر از سه بار تحت روش های شیمی درمانی قرار گرفته اند، مورد توجه واقع شد. در اوایل سال جاری، FDA استفاده از آن را در بیماران مبتلا به تخمدان اپیتلیال عودکننده، سرطان لوله فالوپ، یا سرطان اولیه صفاقی که تومورها به طور کامل یا به طور جزئی به شیمی درمانی واکنش نشان داده بودند، تأیید کرد.
علاوه بر روش درمانی با استفاده از Olaparib، نوع دیگری از مهار کننده های PARP برای استفاده در درمان سرطان تخمدان BRCA - rucaparib )Rubraca، Oncology Clovis) مورد تایید قرار گرفته است. سومین مهار کننده PARP، niraparib )Zejula، Tesaro) برای استفاده در درمان سرطان تخمدان، بدون در نظر گرفتن اینکه آیا بیماران حامل ژن جهش یافته BRCA هستند یا خیر، تایید شده است.

محقق و پژوهشگر حوزه دارویی. بنیانگذار شرکت دانش بنیان زیست رایان کیمیا. مدیر اجرایی تیم سیبویه و مشتاق یادگیری همیشگی...