
اثرات قهوه بر سلامت همچنان بحث برانگیز هستند
بدون در نظر گرفتن اینکه تا پیش از این چه چیزهایی درباره قهوه شنیدهایم، فواید زیادی را می توان برای قهوه برشمرد.
قهوه سرشار از آنتی اکسیدان هاست و ریسک ابتلا به بسیاری از بیماری ها را کاهش میدهد. هرچند برخی اختلالات خواب را دلیل وجود کافئین موجود در قهوه می دانند، چرا که کافئین یک محرک عصبی محسوب میشود.
در این مقاله به بررسی اثرات قهوه بر سلامت فرد، چه اثرات مثبت و چه اثرات منفی، می پردازیم.
قهوه حاوی برخی املاح و مواد معدنی بوده و سرشار از آنتی اکسیدان ها است
یک فنجان قهوه غنی از مواد مغذی است که به صورت طبیعی در دانه های قهوه یافت می شوند.
یک فنجان قهوه (۲۴۰ میلی لیتر) حاوی مواد زیر است:
- ویتامین بی2 : ۱۱درصد
- ویتامین بی5 : ۶درصد
- ویتامین بی1: ۲درصد
- ویتامین بی3: ۲درصد
- فولات : 1 درصد
- منگنز : 3 درصد
- پتاسیم : 3 درصد
- منیزیم : 2 درصد
- فسفر : 1 درصد
شاید این مقادیر ناچیز به نظر بیاید اما وقتی آنها را در تعداد فنجان هایی که در طول روز می نوشید ضرب کنید، در می یابید که بخش زیاد دریافت این مواد در طی روز، از طریق نوشیدن قهوه تأمین شده است.
اما نکته جالب درباره قهوه ی مقادیر بسیار بالای آنتی اکسیدان های آن است. در حقیقت در رژیم غذایی غربیها مقدار دریافت آنتی اکسیدان ها از طریق قهوه از کل مقدار دریافتی آنها از طریق سبزیجات و میوه ها بیشتر است.
قهوه حاوی مقادیری ویتامین و املاح معدنی است که در صورت نوشیدن مقادیر زیاد می تواند قابل توجه باشد. همچنین قهوه حاوی مقادیر زیادی آنتی اکسیدان است.
قهوه حاوی کافئین بوده و محرکی است برای بهبود عملکرد مغز و افزایش متابولیسم بدن
کافئین معمول ترین و فراوان ترین ماده روان گردان [ اثرگذار بر وضعیت روانی افراد ] در سراسر دنیا است. البته انواع نوشیدنی های غیر الکلی همچون نوشابه، چای و شکلات هم حاوی کافئین هستند، اما مهمترین منبع کافئین قهوه است.
مقادیر کافئین در یک فنجان قهوه میتواند بین ۳۰ تا ۳۰۰ میلی گرم باشد اما به طور متوسط هر فنجان حاوی ۹۰ تا ۱۰۰ میلی گرم کافئین است. در مورد شیوه عملکرد کافئین به عنوان یک محرک اید بگویم که، موادی را که فعالیت مغز را مهار میکنند، خنثی می کند. پس کافئین فعالیت مغزی را افزایش داده و از این راه خستگی را کاهش می دهد و فرد را سرحال تر و هوشیارتر می نماید.
در مطالعاتی که تا به امروز داشتم، کافئین می تواند در کوتاه مدت باعث بهبود عملکرد مغز شود. حتی بعد از نوشیدن قهوه وضعیت روانی و حس و حالتان هم بهتر می شود. شاید تا به حال متوجه این موضوع نبودید اما با نوشیدن قهوه زمان واکنش بدن شما به محرک های مختلف، گوش به زنگی، هوشیاری و همچنین عملکرد های شناختی و یادگیری عمومی مغز افزایش می یابد.
در مورد تاثیر کافئیندر افزایش متابولیسم هم باید بگویم که، نوشیدن قهوه، سوخت و ساز بدن را در حالت طبیعی به میزان ۳ تا ۱۱ درصد و در حالت فعالیت و ورزش تا حدود ۱۱ الی ۱۲ درصد افزایش می دهد.
البته باید در نظر داشت که بسیاری از این اثرات کوتاه مدت هستند. همچنین این نکته را هم درنظر بگیرید که اگر نوشیدن قهوه عادت روزانه شما باشد، بدنتان به قهوه عادت کرده و به همین دلیل از شدت این اثرات کاسته میشود.
مهمترین ماده اثرگذار در قهوه کافئین است. این ماده میتواند منجر به افزایش و بهبود کوتاهمدت انرژی فرد، عملکرد مغزی، افزایش متابولیسم و بهبود عملکرد حین فعالیت و ورزش بشود.
قهوه می تواند شانس ابتلا به آلزایمر و پارکینسون را کاهش دهد
آلزایمر شایع ترین بیماری ناشی از تخریب مغز و سیستم عصبی است و میتواند به زوال عقل بیانجامد. مطالعات نشان داده اند که کسانی که قهوه می نوشند تا ۶۵ درصد شانس پایینتری در ابتلا به آلزایمر دارند.
حتما بخوانید بیماری دمانس یا زوال عقل چیست؟
باید بگویم که پارکینسون بعد از آلزایمر دومین بیماری شایع ناشی از تخریب مغز است. حال آنکه کسانی که قهوه می نوشند تا حدود ۳۲ الی ۶۰ درصد شانس پایینتری برای ابتلا به پارکینسون دارند. در هر دو مورد هرچه مصرف قهوه بیشتر باشد خطر ابتلا پایینتر است.
چندین مطالعه نشان داده اند که کسانی که قهوه می نوشند شانس پایینتری برای ابتلا به زوال عقل، آلزایمر و پارکینسون در سنین پیری خواهند داشت.
نوشیدن قهوه ریسک ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد
دیابت نوع دو بیماری است که در اثر مقاومت سلول های بدن به اثرات انسولین ایجاد شده و در نتیجه باعث افزایش مقدار قند خون می شود. این بیماری طی چند دهه اخیر ۱۰ برابر شایعتر شده و حدود ۳۰۰ میلیون نفر را در سراسر جهان مبتلا کرده است.
حتما بخوانید از دیابت نوع دو چه می دانید؟
شاید بد نباشد بدانید که برخی مطالعات نشان دادهاند که افرادی که قهوه می نوشند به میزان ۲۳ - ۶۷ درصد شانس کمتری برای ابتلا به این بیماری دارند. در یک از همین تحقیقات که برروی ۴۲۷۹۲۲ نفر انجام شد به این نتیجه رسید که نوشیدن روزانه یک فنجان قهوه شانس ابتلا به دیابت نوع ۲ را تا ۷ درصد کاهش می دهد.
مطالعات بسیاری به این نتیجه رسیده اند که نوشیدن قهوه خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش میدهد.
کسانی که قهوه می نوشند شانس کمتری در ابتلا به بیماریهای کبدی دارند
کبد یک ارگان حیاتی در بدن انسان بوده که دارای صدها عملکرد مختلف است. کبد به میزان دریافت الکل و فروکتوز بدن حساس بوده و در صورت زیاد بودن آنها آسیب می بیند. مرحله پایانی بیماری های کبدی را سیروز کبدی می گویند که در آن بخش بزرگی از کبد تخریب شده و فاقد عملکرد می گردد.
کسانی که قهوه می نوشند تا ۸۴ درصد شانس پایینتری در ابتلا به سیروز کبدی دارند. بیشترین اثر گذاری در افرادی مشاهده شده که چهار فنجان قهوه و یا تعداد بیشتری در طی روز می نوشند.
سرطان کبد نیز یک بیماری شایع است. این بیماری دومین سرطان کشنده شایع در سراسر جهان می باشد. افرادی که قهوه می نوشند تا ۴۰ درصد شانس پایینتری در ابتلا به سرطان کبد دارند.
نوشیدن قهوه باعث کاهش ریسک ابتلا به سیروز و سرطان کبد می شود. هرچه مقدار مصرف قهوه بیشتر باشد این خطر بیشتر کاهش می یابد.
نوشیدن قهوه ابتلا به افسردگی و احتمال اقدام به خودکشی را کاهش میدهد
افسردگی شایع ترین بیماری روانی در جهان بوده و می تواند کیفیت زندگی را بسیار کاهش دهد. در یکی از مطالعات دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۱۱ این نتیجه حاصل شد که نوشیدن قهوه شانس ابتلا به افسردگی را تا ۲۰ درصد کاهش می دهد.
حتما بخوانید افسردگی شدید، علت ها و روش درمان
یک مطالعه دیگر نیز نشان داد افرادی که چهار فنجان قهوه و یا بیشتر در روز مصرف میکنند ۵۳ درصد کمتر دست به خودکشی میزنند.
مطالعات نشان دادهاند که نوشیدن قهوه ریسک ابتلا به افسردگی را کاهش میدهد و احتمال اقدام به خودکشی را به میزان بالایی در میان افراد کم میکند.
برخی مطالعات اذعان دارند که نوشیدن قهوه عمر را طولانی میکند
از آنجایی که نوشیدن قهوه شانس ابتلا به بسیاری از بیماریها و همچنین احتمال اقدام به خودکشی را کاهش میدهد، لذا نوشیدن قهوه میتواند باعث افزایش طول عمر شود.
یک بررسی طولانی مدت بر روی ۴۰۲۲۶۰ نفر در سنین ۵۰ تا ۷۱ سالگی نشان داد، نوشیدن قهوه باعث کاهش احتمال مرگ در این افراد طی مدت دوازده تا سیزده ساله این تحقیق شده است. بیشترین میزان اثرگذاری در افرادی است که ۴ تا ۵ فنجان قهوه در روز مصرف می کند. به گونه ای که در مردان ۱۲ درصد و در زنان ۱۶ درصد احتمال مرگ کاهش می یابد.
برخی مطالعات نشان دادهاند که افرادی که قهوه می نوشند بیش از افرادی که قهوه مصرف نمیکنند عمر میکنند. بیشترین اثرگذاری قهوه در این زمینه با مصرف ۴ تا ۵ فنجان در روز مشاهده شده است.
کافئین باعث ایجاد اضطراب و اختلال خواب می شود
خب تا اینجا مزایای نوشیدن قهوه را گفتیم، اما شاید درست نباشد که تنها از خوبی های یک ماده بحث کنیم و به بدی های آن نپردازیم. حقیقت این گونه است که نوشیدن قهوه دارای برخی جنبه ها و اثرات منفی نیز می باشد ،اگرچه، این اثرات بد بستگی به افراد دارد.
مصرف بیش از حد قهوه میتواند باعث عصبی شدن فرد، اضطراب، تپش قلب و حتی حملات عصبی و تشنج شود. اگر حس می کنید به کافئین حساسیت دارید و مصرف آن شما را بیش از حد حساس و عصبی می کند، باید از مصرف آن پرهیز کنید.
یک عارضه جانبی دیگر این است که کافئین میتواند باعث اختلال خواب شود. اگر خوردن قهوه خواب شما را کاهش میدهد،، از ساعت ۲ بعد از ظهر به بعد قهوه مصرف نکنید. کافئین همچنین اثرات سوء دیگری مثل افزایش ادرار و افزایش فشار خون نیز دارد.
اگرچه این اثرات با مصرف مداوم قهوه از بین میرود، ولی یک افزایش بسیار جزئی در فشار خون ممکن است باقی بماند.
کافئین می تواند اثرات سوء مختلفی همچون ایجاد اضطراب و اختلالات خواب داشته باشد اما رخ دادن این موارد به فرد مصرف کننده بستگی دارد.
کافئین اعتیاد آور است و کاهش مصرف قهوه میتواند باعث ایجاد اختلالات روانی و جسمانی ناشی از کاهش دریافت کافئین گردد
مشکل دیگر درباره کافئین این است که این ماده اعتیاد آور است. بدین معنی که وقتی افراد به طور منظم کافئین مصرف میکنند به آن عادت میکنند.
بنابراین اثرات پیشین کافئین متوقف گردیده و یا مقادیر بالاتری از آن برای ایجاد اثرات مشابه قبل مورد نیاز می باشد.
وقتی افراد کافئین را ترک می کنند در آنها علائم مختلفی همانند سردرد، خستگی مفرط، تحریک پذیری شدید، عصبی شدن و اختلالات فکری ایجاد می شود که می تواند برای چندین روز ادامه پیدا کند.
عادت کردن به یک ماده و ایجاد علائم ذکر شده پس از ترک آن از نشانه های اعتیاد بدن به آن مانده خاص میباشد.
کافئین یک ماده اعتیاد آور است. بدن پس از مدتی به آن عادت کرده و در صورت ترک آن علائم مختلفی همانند خستگی شدید، سردرد و تحریکپذیری ایجاد میشود.
خب تا اینجا در مورد مزایا و معایب قهوه صحبت کردیم اما در مقاله بعدی با عنوان "چگونه فواید نوشیدن قهوه را به حداکثر برسانیم؟" به نحوه و میزان قهوه خواهیم پرداخت
