سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS)
سیستم اطلاعات بیمارستانی (HIS)

پرونده الکترونیک سلامت

تاریخ انتشار : 1397/10/16 بازدید : 3587

امروزه سیستم سلامت بخش مهمی از جامعه است و ضروری است که کارکنان سیستم سلامت وظایف خود را به نحو موثر و کارآمدی انجام دهند. هر روزه صدها هزار نفر بیمار وارد درمانگاه ها و مراکز بیمارستانی می شوند و کارکنان سیستم سلامت را با این چالش مواجه می کنند که اطلاعات بالینی، مالی و اجرایی بیماران را به درستی مدیریت و یکپارچه سازی کنند.

در گذشته این اطلاعات به صورت دستی سازماندهی می شد که باعث صرف وقت زیاد و کاهش سطح کارایی ‌میشد. اکنون حرفه ای ترین بیمارستان ها و کلینیک ها به سیستم اطلاعات بیمارستانی تکیه میکنند که به آنها کمک می کند همه اطلاعات پزشکی و اداری را مدیریت نمایند.

کاربرد سیستم اطلاعات بیمارستانی

یک سیستم اطلاعات بیمارستانی اساساً یک سیستم کامپیوتری است که می تواند همه اطلاعات را مدیریت کند تا کارکنان سیستم سلامت بتوانند وظیفه خود را به نحو موثری انجام دهند. این سیستم هادر دهه ۶۰ میلادی معرفی شدند و به مرور زمان و با پیشرفته شدن مراکز درمانی رشد و بهبود پیدا کردند. سیستم اطلاعات بیمارستانی شامل مجموعه ای از برنامه های بالینی، مالی و اداری بیمار شده است.

سیستمهای مدرن شامل برنامه های زیادی می شوند که نیاز بخش های مختلف بیمارستان را برطرف می کنند. این سیستم ها اطلاعات مربوط به بالین، بخش مالی، آزمایشگاه، سیستم پرستاری داروخانه و همچنین بخش های رادیولوژی و پاتولوژی را مدیریت می‌کنند.

بیمارستان هایی که به استفاده از سیستمهای کامپیوتری روی آورده اند، دارای دسترسی سریع و مطمئن به سوابق بیمار، شامل اطلاعات آماری بیماران، سن، جنس و غیره هستند و با یک کلیک ساده اطلاعات مهمی مربوط به سیستم های مالی بیمارستان، رژیم تغذیه بیماران و حتی توزیع دارو ها به دست می آورند.

با این اطلاعات می توان مصرف دارو را در یک مرکز درمانی پایش کرد و اثر بخشی آن را بهبود بخشید.

حتما بخوانید پرونده الکترونیک سلامت چیست؟

ویژگی های سیستم اطلاعات بیمارستانی HIS

سیستم های HIS اکنون بسیار پیشرفته شده و دائما ویژگی های جدیدی به آنها اضافه می‌شود. اما اگر یک سیستم HISباعث سردرگمی کارکنان مراکز درمانی شود بی فایده خواهد بود. این سیستم ها باید رابط کاربری آسان داشته باشند و به وسیله تامین کننده ها به خوبی معرفی شوند. یک سیستم سلامت بیمارستانی خوب، نه تنها منجر به بهبود مراقبت از بیمار و مدیریت مالی بهتر میشود، بلکه باید بتواند بیمار محور، کارمند محور، در دسترس و مقیاس پذیر باشد.

تکنولوژی به سرعت در حال پیشرفت است و اگر این سیستم ها با تکنولوژی همراه نباشند قادر نخواهند بود تا همگام با رشد مراکز درمان نیازهای آن را برطرف کنند. ویژگی های یک سیستم اطلاعات بیمارستانی خوب عبارتند از:

  • بهبود یکپارچه سازی اطلاعات
  • کاهش خطاهای مربوط به نسخه نویسی و تحویل دارو
  • کاهش نیاز به دوباره وارد کردن اطلاعات و کاهش زمان مورد نیاز برای تحویل گزارش ها.

سیستم های اطلاعات بیمارستانی پیشرفته از کامپیوترهای سریع جهت جمع آوری، پردازش و بازیابی اطلاعات اداری و مراقبتی بیمار ایجاد تشکیل شده اند که باعث بهبود انجام خدمات مختلف می گردند و در نتیجه باعث می شوند، پرسنل مراکز درمانی تصمیمات بهتری بگیرند.

سیستم HIS یک هسته اطلاعاتی قوی و بهبود یافته را ارائه می دهد که ارائه ی اطلاعات اداری و اجرایی مورد نیاز استفاده کنندگان را تضمین می کند. بیمارستانها می‌توانند از تامین کننده بخواهد سیستمی مطابق با نیازهای مورد نظر آنها ارائه دهد برای مثال شما می توانید راه حلی برای بازیابی سریع و آسان اطلاعات  بخواهید یا یک سیستم با رابط کاربری چند زبانه برای نیرو های کاری مختلف درخواست کنید.

حتما بخوانید پرونده الکترونیک سلامت سیبویه نسخه بیمارستان

سیستم اطلاعات بیمارستانی مورد نیاز برای بخش های مختلف مراکز درمانی عبارتند از:

  • سیستم اطلاعات پرستاری NIS
  • این سیستم ها طراحی شده اند تا به پرستاران کمک کنند مراقبت بهتری از بیماران انجام دهند. یک سیستم NIS مناسب میتواند عملکردهایی مانند بهبود برنامه کاری کارمندان، چارتبندی دقیق بیماران و یکپارچه کردن اطلاعات بالینی ارائه دهد.

    این سیستم ها می توانند از طریق مدیریت کردن حضور و غیاب و اضافه کاری کارمندان، مدیریت بخش پرستاری را راحت تر کنند. همچنین میتوان با آنها عملکرد کارکنان را مورد بررسی قرار داد و کارکنان موثرتر را شناسایی کرد.

    برنامه های چارت بندی بیماران به کاربران اجازه می‌دهد تا اطلاعات مربوط به علائم حیاتی بیمار را وارد کنند. همچنین پرستاران می توانند از آن برای اطلاعات اداری، برنامه مراقبتی و همه ی کارهای مرتبط با پرستاری استفاده کنند.

    همه اطلاعات مهم به صورت امن ذخیره می شوند و می توان آنها را در هر زمان بازیابی کرد.

    یکپارچه سازی اطلاعات بالینی نیز مفید خواهد بود و به پرستاران اجازه می دهد تا اطلاعات بالینی را جمع‌آوری، بازیابی و تحلیل کنند و سپس آن را برای طراحی یک برنامه مراقبتی بهتر به کار گیرند. همه این ویژگی‌ها در یک سیستم NIS نهایتاً منجر به کاهش زمان برنامه ریزی و بهبود تخمین ها و ارزیابی ها می شود. احتمال تجویز داروهای اشتباه نیز کاهش می یابد چرا که همیشه یک مرجع الکترونیکی برای داروهای تجویز شده در دسترس خواهد بود.

  • سیستم اطلاعات پزشکان (PIS):
  • همانطور که از نام آن برمی‌آید این سیستم با هدف بهبود کار پزشکان طراحی شده است و برای به کارگیری موثر نیروهای درمانی توصیه می شود. سیستم اطلاعات پزشکان از طریق کامپیوترها، سرورها و شبکه های مختلف ارائه می شود و از برنامه‌های محبوب و پرکاربردی مانند سوابق پزشکی الکترونیک (EMR) و پرونده الکترونیکی سلامت (EHR) استفاده می کنند.اکثر این سرویس ها دارای پشتیبانی شبانه روزی هستند که به کارکنان بیمارستان اجازه می‌دهد مشکلات پیش آمده در طی استفاده از سیستم را پیگیری کنند.

    حتما بخوانید ضرورت استفاده از پرونده الکترونیک سلامت

  • سیستم اطلاعات رادیولوژی (RIS):
  • این سیستم ها نیز بسیار محبوب هستند چرا که توانایی ارائه صورتحساب ها، قرار ملاقات ها و همچنین ذخیره گزارش‌ها و اطلاعات مربوط به بیماران را دارند. با پیشرفت تکنولوژی فیلد رادیولوژی نیز پیچیده تر شده است و اکنون بیمارستان های بیشتری به این به استفاده از این سیستم ها روی می آورند تا بتوانند جنبه تجاری کار خود را بهبود ببخشند.

  • سیستم اطلاعات داروخانه:
  • این سیستم ها برای برطرف کردن نیازهای بخش داروخانه ای طراحی شده اند و به داروسازان کمک می کنند به چگونگی مصرف داروها در بیمارستان آگاهی داشته باشند، حساسیت های دارویی و سایر عوارض مربوط به داروها را نظارت کنند، تداخلات دارویی را شناسایی کنند و بر اساس وضعیت فیزیولوژیک بیمار داروی مناسب تجویز کنند.

منبع: emrconsultant


زهره عمرانی هستم، فارغ التحصیل رشته داروسازی
در حال حاضر به عنوان مسئول فنی داروخانه مشغول به کار هستم و از زمان راه اندازی سیبویه، با تیم محتوا همراه بودم. امیدوارم نقش داروساز در سیستم سلامت و برای عموم مردم بیشتر شناخته بشه.

سبا بصیری
سبا بصیری

منبع : سیبویه