
HIV چیست؟
اچ ای وی مخفف Human Immunodeficiency Virus به معنی ویروس نقص ایمنی انسان است. ویروسی که با ورود به بدن، سلول های ایمنی بدن را هدف قرار میدهد.
هرچند داروهایی مانند آباکاویر، امترسیتابین+تنوفوویر و دیدانوزین هستند که می توان با مصرف آنها، مانع از آسیب بیش از حد سلول های بدن فردی که به HIV مبتلا شده است را بگیرند.
ایدز چیست؟
در بین عام مردم ایدز همان HIV است. در صورتی که فردی که به ویروس HIV مبتلا شده است. می تواند با مصرف دارو تاثیر مخرب این ویروس را کنترل کند و به ایدز مبتلا نگردد! در واقع ایدز پیشرفتهترین مرحلهی عفونت HIV محسوب می گردد.
تاریخچه HIV و ایدز
جالب است بدانید که اکثر محققین معتقد هستند که منشا شیوع HIV شامپانزه های ساکن در شهر کینشاسا در جمهوری دموکراتیک کنگو بوده است! در سال 1920 با شکار و خوردن این شامپازه ها که حامل ویروس SIV (مشابه حیوانی HIV) این ویروس به انسان منتقل گردید. در حالیکه موارد پراکندهای از مبتلایان به ایدز قبل از سال ۱۹۷۰ نیز گزارش شده است.
علائم ابتلا به HIV و ایدز
نشانه ابتلا به ویروس HIV در هفته های اولیه پس از اسکان ویروس در بدن اغلب به صورت آنفلانزا خود را نشان می دهد و بیمار اغلب اشتباها" علت را سرماخوردگی شدید می پندارد. نشانههای عفونت حاد HIV شامل موارد زیر است:
- سردرد
- سرفه و گلو درد
- دردهای عضلانی و مفصلی
- تب
- بثورات جلدی
- اسهال و استفراغ
- تورم گرههای لنفاوی
- زخمهای دهانی
حتما بخوانید درمان زودرس HIV، کلید جلوگیری از تخریب بافت مغز
راه انتقال ویروس HIV چیست؟
ویروس HIV از طریق تماس با مایعاتی مانند خون، مایع کوپر، مایع منی، مایعات واژنی و رکتالی و شیر مادر آلوده به ویروس، به فرد دیگر منتقل می شود. این نکته قابل ذکر است که این ویروس از زن مبتلا به HIV به کودکش در طی بارداری، در زمان زایمان و یا تغذیه کودک با شیر مادر، انتقال می یابد.
HIV چه نوع دردهایی ایجاد می کند؟
درد مرتبط با HIV دارای علل گوناگونی است و نوع، مکان و شدت درد در بین افراد مختلف، متفاوت ظاهر می شود؛ پس مشورت با پزشک برای تعیین علت احتمالی و طرح درمان مناسب، حائز اهمیت است.
برخی از افراد مبتلا به HIV ممکن است درد کوتاه مدت ناشی از عفونت ثانویه، آسیب یا جراحی داشته باشند؛ که معمولا هنگامی که بدن بهبود می یابد، از بین می رود. اما بسیاری از افراد مبتلا به HIV، درد مزمن یا طولانی مدت را تجربه می کنند.
در یک مطالعه بر روی 238 نفر مبتلا بهHIV، که در طی 6 ماه صورت گرفته است، 53 درصد از شرکت کنندگان درد مزمن در بدن را گزارش داده اند. درد مزمن در افراد مبتلا به HIV ممکن است در نتیجه ی موارد زیر ایجاد شود:
- اثرات مستقیمHIV بر بدن
- آسیب عصبی، که همچنین به عنوان نوروپاتی محیطی شناخته می شود.
- سرطان
- عفونت های فرصت طلب
انواع دردهای ناشی از ویروس HIV در بدن
درمان انواع درد مرتبط با HIV به روش های مختلفی ظاهر می شود. افراد مبتلا به HIV می توانند درد را به عنوان نتیجه ای از خود ویروس، و یا به عنوان یک عارضه جانبی از درمان HIV و سایر داروها تجربه کنند. همچنین اگر فرد مبتلا تحت درمان قرار نگیرد، در معرض خطر ابتلا به عفونت های ثانویه موجب باعث التهاب و علائم دردناک بیشتری خواهد شد. انواع درد هایی که افراد مبتلا به HIV اغلب دارا می باشند عبارتند از:
- سردرد. شدت درد می تواند از خفیف تا شدید تغییر کند و ممکن است به عنوان فشار شدید، سفتی، و یا احساس خفگی ظاهر شود. همچنین شمارش پایین سلول های CD4، عفونت ها و یا سایر بیماری های مرتبط با ایدز می تواند باعث ایجاد سردرد شود.
- درد مفاصل، عضله و استخوان. HIV ممکن است به آرتریت و پوکی استخوان منجر شود که این بیماری ها می توانند درد در مفاصل، عضلات و استخوان ها ایجاد کنند. این نوع درد همچنین می تواند در جریان پیری اتفاق بیفتد.
- درد شکم. اگر درمان نشود، HIV می تواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و بدن را نسبت به عفونت های فرصت طلب آسیب پذیر کند. این عفونت ها گاهی در مجرای گوارش رخ می دهد و باعث علائم دردناک مانند التهاب می شوند. همچنین برخی موارد درمان HIV می تواند باعث ایجاد گرفتگی های دردناک در ناحیه ی شکم شوند.
حتما بخوانید علائم ایدز در زنان چه هستند؟
نوروپاتی محیطی یا نوروپاتی HIV
ویروس HIV می تواند باعث ایجاد آسیب در اعصاب محیطی شده که این نیز می تواند منجر به ایجاد یک نوع اختلال عصبی به نام نوروپاتی محیطی شود. در افراد مبتلا به HIV، پزشکان گاهی اوقات این وضعیت را با نام "نوروپاتی HIV" عنوان میکنند. نوروپاتی محیطی شایع ترین عارضه ی عصبی در بزرگسالان مبتلا به HIV است. بر طبق یک مطالعه، افزایش سن و مصرف سیگار خطر ابتلا به نوروپاتی محیطی را افزایش می دهد. برخی علائم نوروپاتی محیطی عبارتند از:
- بی حسی یا درد در عضلات دست و پا
- ضعف عضلانی در دست و پاها
- بی حسی یا احساس سوزن سوزن شدن در اندامها
- افزایش حساسیت به درد
داروهای کنترل کننده ویروس HIV
در پایان توصیه می شود تمامی افراد بین 13 تا 64 سال حداقل یک بار تست HIV را انجام بدهند. و یا با مراجعه به وبسایت www.hiv-sti.ir در باره ایدز مشاور بگیرند. این مشاوره کاملا رایگان و محرمانه انجام می شود.
