عوارض جانبی داروهای کنترل بارداری
عوارض جانبی داروهای کنترل بارداری

زنان و زایمان

تاریخ انتشار : 1397/05/25 بازدید : 4983

روش های کنترل هورمونی کنترل بارداری شامل "پروژسترون مصنوعی" یا استروژن و پروژسترون طبیعی است. این روش ها بر روی سطح هورمون در بدن فرد اثر می گذارند، بنابراین بسیاری از مردم در معرض عوارض جانبی کمی پس ازمصرف آنها هستند.

شاید بد نباشید اشاره کنیم که کرم پروژسترون طبیعی امن تر ازنوع مصنوعی آن است و جهت افزایش پروژسترون استفاده می شود. چرا که کرم طبیعی، به پروژسترون طبیعی بدن  نزدیک تر است. اغلب کرم های پروژسترون طبیعی حاوی عصاره سیب زمینی وحشی هستند.

همه افراد عوارض جانبی را تجربه نخواهند کرد. برخی از عوارض جانبی تاچند ماه بوجود نمی آید؛ زیرا بدن هورمون ها را تنظیم می کند. سایر عوارض جانبی ممکن است بعد از مصرف هورمون ها پس از چند وقت مشاهده شود.

حتما بخوانید طبقه بندی مصرف داروها در بارداری

عوارض جانبی کوتاه مدت داروی کنترل بارداری

عوارض جانبی کوتاه مدتی که ممکن است از داروهای کنترل بارداری بوجود آید عبارتند از:

  • خونریزی بین دوره ها یا لکه دار شدن
  • سردرد
  • حالت تهوع
  • حساسیت سینه
  • افزایش وزن
  • نوسانات خلقی

عوارض جانبی درازمدت داروی کنترل بارداری

برای اکثر افراد، استفاده از داروی ضد بارداری در دوز بلند مدت مشکلات جدی ایجاد نمی کند.

بسیاری از افراد از کنترل بارداری هورمونی برای پیشگیری از بارداری استفاده می کنند. اما، دیگران کنترل زایمان هورمونی را برای مدیریت شرایط درازمدت پزشکی در نظر می گیرند. این شرایط عبارتند از:

  • دوره های سنگین یا دردناک
  • اندومتریوز و علائم یائسگی

حتما بخوانید مصرف داروهای ضد بارداری ریسک خودکشی را افزایش می دهد.

پزشکان استفاده از قرص ها را برای این شرایط تایید می کنند، بنابراین باید استفاده از آنها صحیح باشد.

یک پزشک می تواند به افراد در مورد ایمنی و خطرات استفاده از کنترل طولانی مدت بارداری با توجه به تاریخچه پزشکی آنها راهنمایی کند.

در هنگام کنترل طولانی مدت، عوارض جانبی احتمالی زیادی وجود دارد:

  • کنترل زایمان و سرطان
  • به گفته موسسه ملی سرطان، شواهد درهمی وجود دارد که ضد بارداری های هورمونی ممکن است خطر ابتلا به سرطان سینه و گردنی را افزایش دهد اما خطر ابتلا به سرطان های آندومتر، تخمدان و سرطان کولورکتال را کاهش می دهد.

    هورمون های کنترل بارداری، از جمله پروژسترون و استروژن، ممکن است رشد برخی از انواع سلول های سرطانی را افزایش داده و خطر رشد برخی دیگر را کاهش دهند.

    انجمن سرطان آمریکا (ACS) می گوید افرادی که قرص های ضد بارداری مصرف کرده اند، احتمال ابتلا به سرطان سینه را نسبت به افرادی که از آنها استفاده نکرده اند، کمی بیشتر دارند. با این حال، این خطر زمانی که مردم از قرص برای 10 سال یا بیشتر استفاده می کنند، از بین می رود.

    ACS همچنین گزارش می دهد که کنترل زایمان بیش از 5 سال ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را افزایش دهد. افرادی که قرص هارامدت طولانی تری مصرف می کنند، خطر برای آن ها بالاتر است. با این حال، هنگامی که کسی مصرف قرص را متوقف می کند، خطر به تدریج کاهش می یابد.

    در یک تحقیق در مقیاس بزرگ که در سال 2018 منتشر شد، به بررسی شیوع سرطان در بیش از 100،000 زن 50 تا 71 ساله که در حال  مصرف قرصهای کنترل بارداری بودند  پرداخت.این مطالعه نشان داد که استفاده طولانی مدت از کنترل بارداری خطر ابتلا به سرطان تخمدان و اندومتری را کاهش می دهد.

    محققان مطمئن نیستند که چرا قرصهای کنترل بارداری ممکن است خطر ابتلا به برخی سرطان ها را کاهش دهند. این ممکن است به این دلیل باشد که قرص ها تعداد تخمکهایی که یک فرد در طول عمر خود می گذارد را، کاهش دهد و آنها را در معرض هورمون های کمتر طبیعی قرار بدهد.

  • کنترل بارداری و لخته شدن خون
  • یک متا آنالیز در سال 2013 از 26 مطالعه نشان داد که استفاده از ضد بارداری های خوراکی حاوی پروژسترون و استروژن باعث افزایش خطر ابتلا به لخته خون می شود.

    لخته های خون خطر ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش می دهد. افرادی که سیگار می کشند یه صورت ویژه می توانند در خطر بوجود آمدن لخته های خون باشند زمانی که  از قرص های ضد بارداری استفاده میکنند.

دکتر محمد حسین رمضانی
دکتر محمد حسین رمضانی